Selv om man er 10 år og har sin egen mobiltelefon, kan se YouTube og chatte med hele verden, er der bare nogle ting, der ikke forandrer sig. Du går i skole, får din første kæreste, du interesserer dig for tøj og venskaber.

Sådan har det altid været, og nu får alle mulighed for at høre børn og unge fortælle om deres hverdag i en helt anden tid.

Vi har samlet radioudsendelser fra hele Danmark i et stort børn og unge-tema (se også udstillingen Sydsjælland & Lolland-Falster og Jylland & Fyn)

Udsendelserne er digitaliseret for nyligt og de stammer fra arkivsamlinger fra DRs regionalradioer. God fornøjelse.


NORDVESTSJÆLLAND

radio-thumpnail

HØJSKOLER - HOLBÆK, 1984

Holbæk: I denne tredje af i alt fire udsendelser om højskolelivet i regionen besøges Kunsthøjskolen i Holbæk midt i en værkstedstime.

radio-thumpnail

LADEGÅRDSSKOLEN, 1983

Holbæk: Skolenævnet på Ladegårdsskolen i Holbæk har i et brev til Kommunernes Landsforening kritiseret, at konflikten med skolelægerne også rammer specialskoler. Skolen har 40 elever, alle med fysiske eller psykiske lidelser.  

 

radio-thumpnail

SKOLELÆGER, 1983

Holbæk: Skolelægerne er lockoutet fra deres arbejde eller også er de fyret, fordi forhandlingerne om deres løn og arbejdsforhold er brudt sammen. For at finde frem til om det overhovedet er nødvendigt med skolelæger mere, interviewes en mor og en skolelæge.  

 

radio-thumpnail

HUSBESÆTTELSER I HOLBÆK, 1985

Holbæk: Rekonstruktion af en besættelse af Citroengården i Holbæk, som fandt sted ugen forinden. De unge besættere er der endnu og understreger, at de ikke vil forsøge at modkæmpe politiet, hvis de kommer.  

 

radio-thumpnail

RØRVIG FRISKOLE, 1981

Rørvig: Kommunen i Rørvig har besluttet at bygge en hal. Børn og unge fra Rørvig friskole er utilfredse med, at de ikke bliver informeret og får mulighed for at komme til orde omkring sådanne beslutninger.

 

radio-thumpnail

HØJSKOLER - RØRVIG, 1984

Rørvig: Fire år tidligere var det et kursted, men nu huser beliggenheden i Rørvig en folkehøjskole. Skolen beskæftiger sig med en blanding af gammel nordisk mytologi, Grundtvig og Østens mystik.  

 

radio-thumpnail

UNGE KRIMINELLE, 1985

Rørvig: Socialudvalget i Nykøbing Rørvig Kommune vil have, at socialforvaltningen selv skal stå for det opsøgende arbejde blandt unge, som Nykøbinggruppen i dag står for.

 

radio-thumpnail

UNGDOMSHUS I NYKØBING SJÆLLAND, 1986

Nykøbing Sjælland: En snak med aktivisterne Guri, Tina Sørensen og Torben. De fortæller om baggrunden for huset, fremtidsplanerne med det og kampen for at få det.  

 

radio-thumpnail

BØRNERADIO - TYVERI, 1986

Dagens program sætter fokus på, når børn stjæler. En 15-årig dreng interviewes omkring dengang han sammen med andre jævnaldrende systematisk snød med falske checks.

 

radio-thumpnail

SÆBY-HALLENSLEV FRISKOLE, 1983

Høng: Indvielsen af Sæby-Hallensted Friskole. Skolen ligger i en gammel fabrik og bruger den gamle fabrikssirene som skoleklokke. 52 børn og 200 forældre dukkede op til indvielsen.

 

radio-thumpnail

UNGES ØNSKESEDDEL, 1985

Kalundborg: FN har erklæret 1985 for ungdomsåret. I den forbindelse er en gruppe unge fra Kalundborg i studiet for at lave en ønskeseddel for året.

 


MIDTSJÆLLAND

radio-thumpnail

DRENG I BRØND, 1984

Sorø: Den 12-årige dreng Kims beretning om da han faldt i en brønd og først blev reddet op 5,5 timer senere, da en politihund opdagede ham.  

radio-thumpnail

NYE TIDER FOR TIENDE, 1985

Sorø: I programmet besøges Sorø Borgerskole i forbindelse med den nye skolelov. Ændringerne i skoleloven giver de ældste elever mulighed for at beskæftige sig med andet end skolebøger. I 10. klasse på Sorø Borgerskole indsamles der til Amnesty International. 

 

radio-thumpnail

FYRAFTEN - BØRNEHAVE, 1986

Sorø: Redaktionen er på besøg i en børnehave. Temaet er samarbejdet mellem forældrene og børnehavens personale.  

 


BORNHOLM

radio-thumpnail

SKOLESKIFT, 2004

Aakirkeby: Da skoleklokken på Pedersker skole ringede til frikvarter for allersidste gang den 18. juni frygtede mange - både elever og forældre - for fremtiden på en ny skole.

 

radio-thumpnail

MOBNING, 2004

Rønne: Mobning kan være et stort problem blandt skoleelever. Men hvis man griber fat om problemet og taler åbent om det, så kan man undgå de fleste drillerier og konflikter. Mød eleverne fra 5. A på Østre Skole i Rønne.

radio-thumpnail

DRUKKORT, 2004

Rønne: Fra 1. juli skal unge kunne vise et ID-kort med foto, hvis de vil købe øl og cigaretter i butikkerne. Sådan er det ikke i dag. Er butikken i tvivl, så kan den unge vise et sygesikringsbevis, men det er sjældent nødvendigt, fortæller Emil og Bo, begge 16 år, som i går sad ved springvandet i Rønne.