Maskulin_Mad 

 

Sommeren er over os, og i det ganske land er der gang i havegrill, engangsgrill og lejrbål. Tit med en mand bag roret. Dansk Kulturarv undersøger den maskuline gastronomi, som den har udfoldet sig gennem tiden.

Der viser sig hurtigt tre arenaer: den finere kogekunst, hvor kokkene regerer, hjemmet med børn og koteletter – og så er der alle de alle de andre (vildt underlige) eksempler på mad og mænd i medier, kunst og kultur. Se med her – og velbekomme. 

 

Henter afspiller ...

Riiiiiiigeligt Smør

Mød ur-tv kokkene Conrad og Aksel i 1968, i en kønspolitisk studie i stenbiddere: ”Det er hannerne, De skal bruge, de er i legedragt. Ikke kvabsoen. Den er kvabbet i kødet, underligt svampet og ulækker”. Conrad er macho med Hemmingway-skæg, Aksel i mere ydmyg kokkehue.

Udsendelsen blev forøvrigt senere omtalt som den, hvor parret ”gled i smørret” på grund af ulovlig reklame for riiiiigelig smør.

Could not find any object with ID

Svinehandlerens Svinesteg

Året er 1979 og det bliver ikke mere (fransk) maskulint: Far og søn, Jan og Roy Hurtigkarl er i tv-køkkenet med Larousse og svinehandlerens vinsteg eller vinhandlerens svinesteg.

Kvinder er ikke overrepræsenterede i DRs køkken, på nær måske Karoline-pigerne. Men der er langt til vildmarkens mandefællesskab i Nak og Æd.

 

Henter afspiller ...

Bål & Brand

Det er 1994. Det er Søren og Søren. Det er Ryge og Gericke. De har gravet jordovn, Søren Gericke speedsnakker og det feminine indslag er savoy-kålen og den flotte ler-havfrue. Vi kan ikke forklare det bedre. 

Henter afspiller ...

Gaven fra Gud

I 1993 får Claus Meyer og kok Jan Friis-Mikkelsen en dag ud af det – sammen med kameraholdet, gæsten Servet Öztürk og en ”middelsvær havegrill”. Hør, hvordan det danske parcelhus/kernefamilie/villa, weber og vovhund-koncept udfordres af amerikansk BBQ og tyrkiske skovture. Med mange mennesker, men stadig med mænd ved grill-roret.

Minerva_Radio_PERFECT_W_0524

Meyer hyler som en gris

Og nu til 1 times radio. Nærmere bestemt Kronsj!, der er et kærligt, kontant sammenstød med et kendt menneske, hvor lytterne kan blande sig på telefonen. Gæsten er denne gang kokken Claus Meyer Nielsen, og værten er som altid Lars Daneskov. De taler blandt andet om et årligt tilbagevendende grisehylskonkurrence med internationale, om successen 'Meyers køkken' som vises på fjernsyn. Om madkultur, forbrugsmønstre og Meyers franske interesser. Det er fra 1993 og bestemt et genhør værd. Lyt til det nedenfor. 

Henter afspiller ...

Henter afspiller ...

NOrdiskMAd

Noma for små ti år siden. Dengang med en enkelt Michelin-stjerne og en flot, ny 33.-plads blandt verdens bedste restauranter. Senere røg de som bekendt til tops som nr. 1, og navnet forkorter noget så enkelt som ”nordisk mad”. I Lego-traditionen.

OG SÅ SKIFTER VI TIL HJEMMEARENAEN

I første omgang holder vi stien ren, uden kvinder og børn. Men de sniger sig ind. 

 

 

Henter afspiller ...

Hjemmeservice

Mik Schack serverer fårenosser for Jesper Uhrup, chefredaktør for Gastro, der i 2006 er det nye madmagasin for Euroman-læsere, der er til mere end bare sportsvogne og cigarer. Det bliver til en snak om medieudvikling og mormormad – og bonusinfo er ny statistik om, at danske mænd svinger gryderne i timevis. Så længe det ikke skal foregå i hverdagens ulvetime. Spækket med opskrifter og lige til at gå til! 

 

Henter afspiller ...

Mørbrad Royal

To helt almindelige danskere, Christian og Michael griller alt godt fra køledisken, men deres menu kommer til kort, da Alt for Damernes madskribent kommer forbi. Nu ”grillerer” de sammen og pludselig står menuen på frysekrebs, merguez-pølser, spændende grønt og rosmarinbrød.

Bliv inspireret til sommerens grillaftener!

Could not find any object with ID

Grillbjørn

Bamse, alias musiker Flemming Jørgensen, har indspillet rimet ”Spiser store bøffer og drikker chateau neuf’er”. Her hygger han dog bare med børnene Theis og Trine imens musikken kører i baggrunden. 

 

OG TIL SLUT  

MA(N)DEN UDEFRA: TAKE IT AWAY!

Henter afspiller ...

Palle alene i verden

Vi slutter med et filmklip fra 1949. Palle er sulten. Han studerer restaurantens menukort og beslutter selv at gå i gang med at lave havregrød. Mor er her nemlig ikke. Heller ikke far. Men heldigvis kan man selv.

10489628_10152631058169203_1666178686959964637_n

Fly-spotting og hotdogs

Flyvergrillen ligger for enden af Amager Landevej helt op til hegnet, som omkranser landingsbanerne i Kastrup Lufthavn, Copenhagen Airport. Traktørstedet startede i 1972 som et flytbart ishus. Få år efter blev der råd til opføre en egentlig grillbar, der i slutningen af 1980'erne blev udvidet til den nuværende størrelse med plads til 30 gæster indendørs. Flyvergrillen er et yndet udflugtsmål for flyentusiaster, der kan observere alle start og landinger fra første parket. Som adspredelse kan man desuden følge elevers febrilske kørsel på det køretekniske anlæg bagved.

Could not find any object with ID

Deller i Dyrehaven

Her ses en rigtig spejderdreng fra 1935, og genren er et sted mellem lejrbål og webergrill.