Henter afspiller ...

Ned med Vaabnene!

18. september 1915

Beskrivelse

Martha v. Althaus, datter af den gamle general, grev v. Althaus, er i sit liv to gange gift. Som ganske ung ægtede hun den tapre officer, Arno v. Dotzky, med liv og sjæl. Efter få års lykkeligt samliv blev han kaldt i krig, og krigen berøvede Martha hendes første mand, og hun sørgede voldsomt. Men årene gik. Sorgen blev til vemod. Vemod blev til kærlige minder, hvoraf groede genfødt livsglæde.

Fire år efter at Arno v. Dotzky var død, traf Martha ved en hoffest kaptajn Fr. v. Tilling. Ædel mandighed afspejlede sig i hans ansigt. Under fire øjne fortalte han Martha, at han under krigen havde kæmpet side om side med Arno v. Dotzky, og dennes sidste anmodning var at bringe Martha en sidste hilsen. Da et halvt år er forløbet, er Martha og Fr. v. Tilling gift. Nogen tid går, da også han kaldes i krig, og savnet gør Martha så deprimeret, at hun må indlægges.

Syg af længsel og med beskeden om, at hendes bankierfirma er gået konkurs, drager hun med toget af sted mod slagmarken for at finde sin mand. Han er imidlertid blevet såret og bragt til hovedstaden. Endelig genforenes ægteparret, men nu truer et udbrud af kolera med at sætte en stopper for lykken. Marthas søster bukker under for sygdommen, og også faderen bliver syg og dør. Martha og von Tilling er nu mere end nogensinde opsat på at arbejde for fredssagen.

Nordisk neg. nr. 1163.
Af de mange film, Carl Th. Dreyer skrev manuskript til før sin instruktørdebut, er kun to bevaret, nemlig 'Ned med Vaabnene!' og 'Pavillionens Hemmelighed'. 'Ned med Vaabnene!' bygger på en velmenende roman af den østrigske forfatter og modtager af Nobels fredspris Bertha von Suttner, et forlæg, Dreyer strammede kraftigt op.
'Ned med Vaabnene!' var en af de første pacifistiske film, og Nordisk Films Kompagni under Ole Olsens ledelse opmuntrede fremover dette ideologiske sigte. Filmen blev indspillet i april-maj 1914 og skulle have haft premiere ved en international fredskongres i september, som udbruddet af 1. verdenskrig imidlertid satte en stopper for. Den blev censureret herhjemme 31.7.1914 (med den endnu ret sjældne afgørelse "Forbudt for børn"), men fik først dansk premiere i 1915. Imidlertid blev den f.eks. i USA allerede vist i efteråret 1914.
Filmens historie foregår i et fiktivt land, og soldaterne optræder i uniformer, som ikke kan identificeres som tilhørende nogen bestemt national hær. Ved fremkomsten roste man filmens realisme, og den blev i det hele taget positivt modtaget både ude og hjemme. Som 1. verdenskrig udviklede sig, fik virkeligheden dog snart filmen til at virke kunstig.

Læs manuskriptet online på carlthdreyer.dk

Kolofon

Instruktion
Holger-Madsen
Manuskript
Carl Th. Dreyer
Kinematografi
Marius Clausen
Appearance
Philip Bech
Appearance
Augusta Blad
Appearance
Johanne Fritz-Petersen
Appearance
Alf Blütecher
Appearance
Olaf Fønss
Appearance
Carl Lauritzen
Appearance
Frederik Jacobsen
Appearance
Birger von Cotta-Schønberg
Appearance
Dagmar Kofoed
Appearance
Oluf Billesborg
Appearance
Ellen Ferslev
Appearance
Ingeborg Olsen
Appearance
Luzzy Werren
Appearance
Axel Mattsson
Appearance
Preben Rist
Produktion
Nordisk Films Kompagni
Distribution
Fotorama

Tags

DFI

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner