Henter afspiller ...

Præsidenten

9. februar 1920

Beskrivelse

Melodrama om en retspræsident, der kommer til at sidde til doms over sin egen uægte datter. Karl Victor v. Sendlingens far, Franz Victor v. Sendlingen, blev i sin tid forelsket i en fattig portnerdatter, og da det viste sig, at hun skulle have et barn med ham, forlangte Franz Victors far, at han skulle gifte sig med hende. Ægteskabet ødelagde hans liv, og Franz Victor håber, at dette vil tjene sønnen til advarsel. Karl Victor sværger, at han aldrig vil gøre en borgerlig pige til sin hustru.
Flere år senere forelsker Karl Victor sig i en ung guvernante, og forholdet får følger, men han vil ikke bryde sin ed til sin far. Han ødelægger den unge kvindes liv og bliver selv ensom og tungsindig.
Årene går. Karl Victor er nu højagtet retspræsident i sin fødeby. En dag erfarer han, at hans datter med guvernanten er arresteret for barnemord og har tilstået sin skyld. Hun dømmes til døden. En benådningsansøgning bliver indsendt, men den bliver afslået. Karl Viktor opsøger den dømte og bilder hende ind, at benådningsansøgningen er bevilget. Samtidig med, at han bliver forfremmet til retspræsident i hovedstaden, får han sin datter bortført fra fængslet og flygter med hende ud af landet. I det fremmede land bliver hun lykkeligt gift. Karl Victor vender hjem for at tage den straf, der tilkommer ham. Landets præsident ønsker imidlertid ikke, at sagen skal frem i offentligheden. Karl Victor kan dermed 'ikke få lov at sone sin brøde, og med tungt sind går han bort'. Nordisk neg. nr. 1737. "Præsidenten" er Carl Th. Dreyers instruktørdebut. Filmen blev optaget i sommeren 1918 - til dels i Visby på Gotland - og var færdigklippet 11.8. Den fik premiere i Sverige i februar 1919, men først et år senere i Danmark. Den angivne længde er den længde, der forelagdes den danske filmcensur (allerede 3.2. 1919). Nordisk Film angiver 1824 meter som oprindelig længde. Læs mere om filmen på carlthdreyer.dk

Kolofon

Instruktion
Carl Th. Dreyer
Manuskript
Carl Th. Dreyer
Kinematografi
Hans Waagø
Production design
Jens G. Lind
Appearance
Halvard Hoff
Appearance
Elith Pio
Appearance
Carl Meyer
Appearance
Jacoba Jessen
Appearance
Hallander Hellemann
Appearance
Fanny Petersen
Appearance
Olga Raphael-Linden
Appearance
Betty Kirkeby
Appearance
Axel Madsen
Appearance
Richard Christensen
Appearance
Peter Nielsen
Appearance
Christian Engelstoft
Appearance
Jon Iversen
Appearance
Carl Lauritzen
Produktion
Nordisk Films Kompagni
Distribution
Fotorama

Tags

DFI

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner