Henter afspiller ...

100 ÅRIG I VORUP

22. august 1950

Beskrivelse

Programmedarbejder OLE KÜHNEL fortæller, at i går døde Danmarks ældste politimand, Jens Christian Hansen, fra Vorup ved Randers. Radioen besøgte ham for 14 dage siden.
OLE KÜHNEL taler med forhenværende politimand JENS CHRISTIAN HANSEN, som er 100 år. Fortæller om kong Frederik d. VII og hans besøg på Gammel Estrup i 1859. Kongen kom kørende med kammerherre Berling. Så kongen, der røg lang pibe og kørte i åben vogn. JENS CHRISTIAN tog opstilling, fik intet at spise og kom først hjem langt ud på natten. Der var noget godt ved kongen, når man så på ham. Om grevinde Danner kan siges, at den jævne befolkning holdt af hende.
JENS CHRISTIAN kom først i murerlære. Fik 3 kroner som førsteklasses svend. Arbejdede fra seks morgen til seks aften.
I 1864 om foråret kom tyskerne marcherende med vajende faner og klingende spil. JENS CHRISTIAN skyndte sig at drive sine får hjem, selv om det var midt på formiddagen. Familien troede ham ikke, men fik snart selv syn for sagen. Tyskerne var nogle bøse fyre. De fleste af de høje myndigheder - både politi, borgmester og redaktør blev arresteret. Hvis danskerne ikke ville udlevere penge, blev de arresteret. OLE KÜhnel fortæller, at Jens Christian atter mødte tyske besættelsestropper d. 19440829, da tyske bomber faldt over Vorup og ødelagde hans hus.
JENS CHRISTIAN HANSEN fortæller, at håndværkerstanden - bageren - mureren og tømreren i 1870 'erne var temmelig velhavende.
OLE KÜHNEL taler med sønnen hr. HANSEN om familieforholdene og om hvordan faderen Jens Christian klarer hverdagen. Faderen kom ind i politiet i 1880 'erne.
JENS CHRISTIAN fortæller om organiseringen af politiet. Var selv natbetjent. Nogle betjente var stævningsmænd og skulle opkræve multer, bøder m.m. Om natten mødte 9 betjente på stationen i Randers. Man kunne komme ud for alt muligt - ildebrand, slagsmål og drukkenskab, som var meget udbredt. Skrev rapporter og gav folk nogen på torsken. Fulde folk blev kørt bort på en trækvogn. Om arrestforholdene.
BÅND 2:
JENS CHRISTIAN HANSEN fortæller om sin tid som betjent. Det skete en dag at nogle flygtede fra fattiggården efter at have brudt en mur ned. Ved jernbanebroen over Gudenåen stod hele flokken, som ved synet af betjenten løb afsted. Det var midt om vinteren og markerne isdækkede. Til alt held kom dyrlægen forbi på slæde, som JENS CHRISTIAN kunne springe på. Flokken blev indhentet, som forsvarede sig med træsko. Men JENS CHRISTIAN fik slået flokken ned med indtil flere spadserestokke.
JENS CHRISTIAN HANSEN fortæller, at lønnen dengang var lille og priserne høje. Menneskene var vel hverken værre eller bedre end i dag. Mange drak meget. Det er lettere at leve i dag for folk, som vil passe på deres penge.
Stiftelsen af politiforeningen i Randers mødtes af politiledelsen med modstand. Politibetjentene måtte ikke sige 'du' til hinanden i tjenestetiden. JENS CHRISTIAN fortæller, hvad der kan glæde en gammel mand. Gud er god og har har maget alting godt. Kan ikke læse eller se mere. (Sidste passage gentages 2 gange. Anden gang med underlægning af 'Dejlig er jorden').

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner