• Dansk Kulturarv

Natten

Beskrivelse

En kort sommernat midt paa Ølands vældige kalkplateau, alvaret, nær ved søen udfor Resno.

Jorden er flad som en pandekage. Det ses let. Med blikket langs fingre følger jeg rummets yderste grænse. I vældige bueslag, opover, fra øst til vest, syd til nord, fra vandret til vandret horisonten rundt. Intet bryder kuplen. En dybblaa osteklokke over en pandekage. Basta. Jeg er midten. Centrum. Punkt. Uendelig lille. Nyfødt, igen. Rede til baalet, og tier.

En dyb tone aander forbi mit ansigt. Et pianissimastrøg på kontrabassens dybe streng. En natsværmer. Langt udefra høres hjejlens urolige fløjt. Bly-y-yd. Ellers er her stille. Udfordrende stille, for freden er kun tilsyneladende. Lyset er borte. To sanser må præstere hvad tre klarer om dagen. Alle her ved at det kommer pludseligt. Hver nat.

-og der er den. Ræven. Pludselig dukker den op over "kanten". En lille flok fugle fortæller hvor den er, følger den som en støvsky, hvirvles op i fortvivlelse hvor den kommer frem, gaar ned, lettede når den er forbi. Hjejlen, storspoven, viben, strandskaden, rødbenen, dobbeltbekkasinen, som bare stikker af, i spids zik-zak-flugt. Der slaas alarm. Ungerne gaar i dækning, og fjenden generes og distraheres mest muligt. Igaar nat dine. I nat mine. Man enes om modstand. Men ræven har sine.

I luntetrav trækker den over mod solen. Her er fin jagt. Et kort øjeblik for jeg den at se. Saa videre. Viben er modigst. Den gaar tæt paa. Eminent i styrtdyk. Saa høres en voldsom plasken. En and basker hen over vandfladen i afledningsmanøvre. Saa en høj piben, der pludselig standser. En ælling. Ni. Nu otte.

Med lyset, der langsomt spidser til i nordøst, falder nerverne lidt til ro. Den der klarer frisag går på vingerne i sang. Alvarets første fugl, hjejlen, er der allerede, helt oppe i sollyset, som lavet af guld. y.yiiy.y.yiiy synger den, i takt med sangflugtens langsomme vingeslag. Saa er det min tur til at gaa paa jagt. Med pen og papir.

Åbent landskab med dværgbuskvegetation. Over jorden ses silhuetter af flere arter af fugle

Tusch

Mere fra samme udgivelse

Kolofon

Skaber
Bering, Claus (1919-2001) tegner og filmproducent

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner