• Dansk Kulturarv

Venstre-vikingernes saga

Beskrivelse

Paa andendagsmorgen efter Kyndelmisse besteg besærken Jensen fra Broby sin plettede plag i den agt at ride rundt fjorden for der at tiltuske sig vedkævler til baalstedet mod et dusin pattegrise - der var elleve - men den ene var dobbelthalet, saa det fik nok gaa. Da han i forbifarten kastede blikket ind i højsædehallen skred hans stride sind ud i besk vrede, thi han saa Thorkil den Vise sidde med talflom og tyndt øl ved den varmende lue al den stund en anden maate færdes i slask slud for at sørge for hirdens trivsel. Med harmknyttede hænder kvad han: "Luers glød gjordes til gavn for knokkelsvage kællinger - ej til træske vismænds tynde tanker."

Og saa besluttede han at bytte pattegrisene med en korthornet vædder.

Viking ridende til hest kigger surt ind i hus.

Jens Christian Jensen-Broby udklædt som viking ridder forbi Thorkil Kristensen der varmer sig inde i hus og bliver sur.

Tidligt begynder Bo Bojesen at tegne de politiske partier og deres folkevalgte medlemmer igennem en anden forklædning og identitet.

Han udvikler bl.a. Venstre-vikingernes saga-imitation, ja endda på det nærmeste skrevet på oldnordisk. Nærmest hver eneste politiske tegning, der omhandler bondepartiet venstre, tegnes i denne imitation i perioden 1949 – 75.

Tusch

Dagens Tegning

1951

Mere fra samme udgivelse

Kolofon

Skaber
Bojesen, Bo (1923-2006) bladtegner

Relaterede emner