• Dansk Kulturarv

Venstre-vikingernes saga

Beskrivelse

I visse krese nærer man ængstelse for, at regeringen skal falde paa sin modstand mod kafferationeringens ophævelse:

Som Saxo beretter, kom høvdingen Erik til magten, da han fældede Hans den Røde i kampen om smørrets frihed. Det smør, der under Eriks haand blev guld værd. Men som aarene randt og Thorkil tynded bug og bag, kendtes i riget en svær trang til at se høvdingen bære en ny jernbyrd. Da gik Erik en dag til skjoldmøen Helga i Stegerset og bad hende læse fremtiden i koppens brune bund. Længe saa Helga dybt i mørket, saa kvad hun med skælvende stemme:

- Æren og magten følger ej talen og tanken, men ene kun ganen og galden. Hist ser jeg Hans i bunden af bønnen, og bag ham staar Frejas fagre døtre til kamp for kanden.

Arnth, der havde lyttet hertil, blegned og skjalv.

Eriksen og Helga Pedersen i spisekøkken med tændt ildsted og smuglyttende Arnth.

Helga Pedersen læser Erik Eriksens fremtid i en kaffekop og belærer ham om hans snarlige nederlag på grund af kafferationeringsspørgsmålet. En nyhed der får en smuglyttende Arnth til at se bekymret ud.

Tidligt begynder Bo Bojesen at tegne de politiske partier og deres folkevalgte medlemmer igennem en anden forklædning og identitet.

Han udvikler bl.a. Venstre-vikingernes saga-imitation, ja endda på det nærmeste skrevet på oldnordisk. Nærmest hver eneste politiske tegning, der omhandler bondepartiet venstre, tegnes i denne imitation i perioden 1949 – 75.

Tusch

Dagens Tegning

1952

Mere fra samme udgivelse

Kolofon

Skaber
Bojesen, Bo (1923-2006) bladtegner

Relaterede emner