• Dansk Kulturarv

Venstre-vikingernes saga

Beskrivelse

Som en smuk indrømmelse til samarbejdets betydning har Folketinget enstemmigt bevilget sig selv en maaneds juleferie.

Straks efter mortenskvælds gammen og gaaseguf lod høvdingen Erik fra Ringe gaa bud om, at der skulle gøres til julegilde i højsædehallen. Fra den stund af var det slut med høhvilens hørmske hygge, thi nu stod dags daad for døren. Skulder ved skulder stred bersærkerne med slev og stegespid i brygggers og fadebur, og da skjoldungen Helga blæste solhverv ind paa den nyskurede stridslur, var alt rede. Langbordet bugnede: Braset bov og bagskank, fedtflæsk i flomme, sylte med sødtsurt, saltmad og svinekam, bulnede blodpølser sejlende i spæk og stegefedt. Mundvand og mimren; ugers strid og stræben kronet med sejr! "Lig Cæsar huer det mig bedst at se fede frænder fylkes ved højsædets fod," kvad Erik fra Ringe, da han bød til bords. Ved disse ord sendte han Thorkil den Tynde et tvært øjekast. Thorkil var den, som skulle skære for; men snart lød mismods mumlen fra de madlystne; thi han skar saa tynde skiver, at man kunne læse tingtidende tværs igennem dem, om man ellers gad, som Axel Kummeklinker sagde med grin om gummen. Straks blev Knud Sildebinder sat til at flaa i flommen, og han skar skiver saa fede, at de flød ned i vommen, som var det en valgtale af Kraftbjørn. Siden hen var alle til sinds som med en stemme at bevilge sig en længe varende vaarhvile.

Julefest hos venstrevikingerne.

Vikingerne holder festmiddag.

Tidligt begynder Bo Bojesen at tegne de politiske partier og deres folkevalgte medlemmer igennem en anden forklædning og identitet.

Han udvikler bl.a. Venstre-vikingernes saga-imitation, ja endda på det nærmeste skrevet på oldnordisk. Nærmest hver eneste politiske tegning, der omhandler bondepartiet venstre, tegnes i denne imitation i perioden 1949 – 75.

Tusch

Dagens Tegning

1957

Mere fra samme udgivelse

Kolofon

Skaber
Bojesen, Bo (1923-2006) bladtegner

Relaterede emner