• Dansk Kulturarv

Venstre-vikingernes saga

Beskrivelse

Venstrehøvdingen Poul Hartlings samarbejdstilbud er i øjeblikket til drøftelse på Det radikale Venstres hovedbestyrelsesmøde.

Den sommer sveg solvognen sin bundne bane på himmelbuen og gav fritøjler til Thors buldrende bukkekærre og Lokes løsslupne vandladen. Blandt dem, som i god tro havde valgt tinghvile under sejldugshvælv på blødbundens leje af skjaller og stenbræk, var Skyttekarl og Hilmar med træhagen. Her fandt de stunder til selvskue i vædens vandspejl, og tanker om tidens trængsler tog ny kurs under natklamme slumreklæder. Men en morgen, da malstrømmen nærmede sig bughøjde, var modet ved at slippe taget i dem. Just da hørtes uvant venligt anråb fra diget, som drog skel mellem engen og Poul Pegepinds persillestykke. Det var den hirdhyldede selv, som bød til frændelun fodvarme ved lejrens lue, og han kvad: "Friheds flamme i samdrægt vi skue; hjertevarmt, håndflettet huldskab skal vokse af ødet avinds udbrændte aske på inderligheden ildsted, så broderskabs blomst fælder frugt på fortids brakmark." Slig veltalenhed var lige ved at få væden frem i Skyttekarls øjenkroge. "Svært bliver det at finde vej tilbage, om forbrødrings hjemmebryg er så berusende, som ord lader ane," mumlede Hilmar.

Venstrevikinger og radikale i regnvejr.

Jensen og Hartling rækker de radikale en planke som redning fra deres oversvømmede telt.

Tidligt begynder Bo Bojesen at tegne de politiske partier og deres folkevalgte medlemmer igennem en anden forklædning og identitet.

Han udvikler bl.a. Venstre-vikingernes saga-imitation, ja endda på det nærmeste skrevet på oldnordisk. Nærmest hver eneste politiske tegning, der omhandler bondepartiet venstre, tegnes i denne imitation i perioden 1949 – 75.

Tusch

Dagens Tegning

1965

Mere fra samme udgivelse

Kolofon

Skaber
Bojesen, Bo (1923-2006) bladtegner

Relaterede emner