• Dansk Kulturarv

Venstre-vikingernes saga

Beskrivelse

Der er ængstelse i regeringskrese for, at statsminister Erik Eriksen før valget har sagt for meget om baserne.

- For høvdingen Erik fra Ringe laa det tungt i sindet, at der netop skulle være kaaring til tinge samtidig med at mulden brød og ny vækst groede aabent frem. Dejligt var det at føle spirende korn under fodsaalerne, men derfor ogsaa haardt at holde dunkel tavshed, naar vaaren aabnede sindet. Nu kom de alle og spurgte, hvem der skulle have den ny ager bag bakken sydover. Han kunne se den, hver gang han gik markvandring med sine mænd, men intet maatte han sige, før kaaringsdagen var ovre. Heller ikke at de ny hegnspæle i huggehuset var tænkt til at indgærde ageren, for at Kraftbjørns stridshingst dér kunne faa græsning. En dag vendte Erik sig om og kvad: Tungt at tæmme tvivlens tunge, naar vaarvind vælder.

- Arnth tænkte: Nu er det sagt, blot man vidste, hvad det betød.

Venstrevikinger i alvorlig samtale. Kraft på ryggen af sin uregerlige hest.

Venstrevikingerne undrer sig over, hvem den ubenyttede jord skal gå til. Eriksen, som ikke ønsker at svare, bortforklarer. Kraft er igang med at tæmme hesten.

Tidligt begynder Bo Bojesen at tegne de politiske partier og deres folkevalgte medlemmer igennem en anden forklædning og identitet.

Han udvikler bl.a. Venstre-vikingernes saga-imitation, ja endda på det nærmeste skrevet på oldnordisk. Nærmest hver eneste politiske tegning, der omhandler bondepartiet venstre, tegnes i denne imitation i perioden 1949 – 75.

Tusch

Dagens Tegning

1953

Mere fra samme udgivelse

Kolofon

Skaber
Bojesen, Bo (1923-2006) bladtegner

Relaterede emner