• Dansk Kulturarv

Venstre-vikingernes saga

Beskrivelse

Andelsbevægelsens blade, der før har været stærkt venstre-orienteret, vender sig nu kritisk imod partiets VK-program.

En majdags morgen agede høvdingen Erik fra Ringe og to af hans troende tingsvende ad mejeriet til med svingfulde sødmælksspande. Endnu var Erik ikke vågnet op af vinterhvilens vammeldøs, men den skurvede skimmel fulgte frændetro de vante veje og vadesteder. Axel Kummeklinker og Henry Måttekræmmer bar ind. Skønt de skæmtede og skratlo, mødtes de af sært muggent modvirke. Efter en stund kom de ud, bryske og bulne over brynene. Erik fra Ringe vred hovedet sindigt spørgende mod stridsmændene. ,,Kærnes så karrigt kan fløden den fede, at kåret mands kraft vorder veg som valle", kvad Axel Kummeklinker - ,, af skummetmælk og stemmer fik vi lige lidt med til lejren." Erik lod blikket gå til bunds i bøtten. - Den var tom.

To mænd læsser spand op på hestevogn.

VK-programmet bliver kritiseret af Andelsbevægelsens blade.

Tidligt begynder Bo Bojesen at tegne de politiske partier og deres folkevalgte medlemmer igennem en anden forklædning og identitet.

Han udvikler bl.a. Venstre-vikingernes saga-imitation, ja endda på det nærmeste skrevet på oldnordisk. Nærmest hver eneste politiske tegning, der omhandler bondepartiet venstre, tegnes i denne imitation i perioden 1949 – 75.

Tusch

Dagens Tegning

1960

Mere fra samme udgivelse

Kolofon

Skaber
Bojesen, Bo (1923-2006) bladtegner

Relaterede emner