• Dansk Kulturarv

Venstre-vikingernes saga

Beskrivelse

I dag begynder den spændende folketingsdebat om statsministerens åbningstale, og partierne har rustet sig med alle eventualiteter for øje.

Med løvfaldstiden kom håbet om hævn tilbage til høvdingen Erik fra Ringes hird. De vejrkloge varslede medbør mod målet, og snekken trak i fortøjningen, tirret af krapbølger og kragske kastevinde. Frænderne for til og fra snekken med forråd til færden. Skjoldmøen Helga fik hverv at tage vare på luren. "Thi," som Axel Kummeklinker sagde, "de er som skåret af samme stykke: øredøvende, men veldrejede." Per Benpuger gav dem sindsstyrke til søfærd med vanlig velsmurt tale om vind og vejr, og Vagn Vildmås væbnede sig med morgenstjerne og stænkelapper. Selv bragte høvdingen Erik fra Ringe en svær hoben hø med sig. Strålagt på spanterne agtede han at føre hirden frem. Thi da kunne fjendsk fæ ej fatte, om han var dulgt durkdreven eller lå i dvask dvale. Slig stridslist frydede frænder. Dog ymtede høvdingen intet om, at han var sindet at snuppe en sagtelig langskraber.

Vikingerne sidder klar i vikingeskibet og venter på Eriksen, der er på vej ombord med et stort hølæs.

Vikingerne gør sig hver især og sammen klar til at tage på togt. Eriksens plan er at tage hø med, som han kan lægge sig i, så fjenden bliver usikker på, om han dvaler eller ligger på lur. Hans reelle plan er det første.

Tidligt begynder Bo Bojesen at tegne de politiske partier og deres folkevalgte medlemmer igennem en anden forklædning og identitet.

Han udvikler bl.a. Venstre-vikingernes saga-imitation, ja endda på det nærmeste skrevet på oldnordisk. Nærmest hver eneste politiske tegning, der omhandler bondepartiet venstre, tegnes i denne imitation i perioden 1949 – 75.

Tusch

Dagens Tegning

1963

Mere fra samme udgivelse

Kolofon

Skaber
Bojesen, Bo (1923-2006) bladtegner

Relaterede emner