• Dansk Kulturarv

Venstre-vikingernes saga

Beskrivelse

Den megen tale om, hvem der skal være Venstres kronprins har skabt en trykket julestemning i partiet.

Det blev et sært solhvervsgilde det år i høvdingen Erik fra Ringes lejr. Skønt stridsfolkene sugede Skjoldmøen Helgas hjemmestoppede sortepølser i sig med vellyst og gassede sig i emmen af avetvendte klejner, var ikke alt, som det skulle være. Galt blev det, da gåsen skulle skæres for. Som vanligt var det høvdingehverv at udstikke stegen, men just som Erik fra Ringe var rede, lød der lavmælt luskesnak ved langbordet. En og anden gav til kende, at høvdingen burde opøve andre i hirden til hvervet. Thi skulle det hænde, at høvdingen mistede styrken til at skille bryst og bugfyld i ligevalgte lunser, var det bedst at vide, hvem der havde evne til at styre sværdet i skæbnestunden, når mundvande væld gjorde stridsmænd stikne. Da fo'r Erik fra Ringe op og kvad: "Om nogen tør nævne, at høvding kun nølende lader frænder få først af svesker og sprødsvær og mundmæsker sig med mørlår, mens godtfolk må lade sig nøje med at gnave til gump, da har høvding endnu styrke til at gøre småhakket sylte af slig tungetalende tvangstanker". Så blev der ikke talt mere om det den vinter.

Bugnende julebord hos utilfredse venstrevikinger.

Vikingerne vil gerne have afgjort, hvem der skal overtage efter Eriksen, hvis det skulle blive nødvendigt, men Eriksen vil ikke diskutere det og får lukket munden på flokken.

Tidligt begynder Bo Bojesen at tegne de politiske partier og deres folkevalgte medlemmer igennem en anden forklædning og identitet.

Han udvikler bl.a. Venstre-vikingernes saga-imitation, ja endda på det nærmeste skrevet på oldnordisk. Nærmest hver eneste politiske tegning, der omhandler bondepartiet venstre, tegnes i denne imitation i perioden 1949 – 75.

Tusch

Dagens Tegning

1963

Mere fra samme udgivelse

Kolofon

Skaber
Bojesen, Bo (1923-2006) bladtegner

Relaterede emner