• Dansk Kulturarv

Venstre-vikingernes saga

Beskrivelse

Den radikale chefredaktør på det konservative "Børsen", Jens Peter Jensen, kendt fra TV's ,,Krydsild", opstilles til det kommende valg af Venstre i Ringsted-kredsen.

Som nu frosten slap sit fingertag i fold og fælled, og tingkåringstid stundede til, trængte høvdingen Erik fra Ringe til at se andre åsyn om sig end de evigt aflagte. Da bragtes der bud om en besærk, hvem guderne havde givet den gave, at kunne kløve enhver tingvalgt med tungen og dog se ud som en der blot lader sig bugfylde med lind boghvedegrød. Jens peter Døgnbrænder hed han, og ham lod høvdingen hente til hirden for at han kunne lede fjenden til fejlslag. Thi svært er det at spidde en stridsmand, som på en gang er højre og venstre og midt i. Høvdingen Erik fra Ringe lod ham klæde i krigskjortel og bød ham ytre de edsvorne ord, som skulle stille ham lige med langtids lutrede ledningsmænd. Og Jens Peter Døgnbrænder kvad: ,,Ej er den fjende født, som træ'er på frisktændt mundtørv mo' mands vilje u'en å få sve'et fo'sålerne". Høvdingen Erik fra Ringe fandt, at det var de rette udfalds æggende avinds-ord, mejslende mands mod i hjemstavns mæle.

Viking får overragt sværd.

Jens Peter Jensen, vært på TV-programmet "Krydsild" og chefredaktør på "Børsen" lader sig stille op til næste valg for Venstre.

Tidligt begynder Bo Bojesen at tegne de politiske partier og deres folkevalgte medlemmer igennem en anden forklædning og identitet.

Han udvikler bl.a. Venstre-vikingernes saga-imitation, ja endda på det nærmeste skrevet på oldnordisk. Nærmest hver eneste politiske tegning, der omhandler bondepartiet venstre, tegnes i denne imitation i perioden 1949 – 75.

Tusch

Dagens Tegning

1964

Mere fra samme udgivelse

Kolofon

Skaber
Bojesen, Bo (1923-2006) bladtegner

Relaterede emner