• Dansk Kulturarv

Venstre-vikingernes saga

Beskrivelse

Saa kom man da omsider til ende med at riste runerne til den nye sten, som det længe havde været paa tale at stille paa roestykket sønden for stegerset i Erik fra Ringes lejr. for dér at samle til ny-ting. Knubs og knæstød faldt der, naar alle ville runehugge paa én gang. Kraftbjørn var kær i store runer; Hans den Røde ville have mange, og Bertel fra Skive lod sine gaa ud og ind mellem de andres, som der nu blev plads til. Starckeodder var ikke med, gravgreben som var af sine aner. Da hug Erik fra Ringe sit navn under saa stort, at man kunne se det en fjerdingvej væk, og alle enedes om, at ingensinde havde man set noget lignende. Siden var det deres agt, naar frosten var af jorden, at lade den kærre ud til roestykket og dér lade smaatfolk syne og se den.

Da randt det Arnth Rorsmand koldt ad ryggen ved tanken om, hvad som kunne hænde, hvis ingen ville kendes ved den.

Venstrevikinger, venner og fjender samlet om runesten.

De politiske rivaler er samlet om en runesten. De er meget uenige om, hvordan den skal udhugges, og det ender med, at alle hugger det, som de nu synes. Resultatet er et værre rod, og Arnth-Jensen bekymrer sig om, hvad det dog skal ende med.

Tidligt begynder Bo Bojesen at tegne de politiske partier og deres folkevalgte medlemmer igennem en anden forklædning og identitet.

Han udvikler bl.a. Venstre-vikingernes saga-imitation, ja endda på det nærmeste skrevet på oldnordisk. Nærmest hver eneste politiske tegning, der omhandler bondepartiet venstre, tegnes i denne imitation i perioden 1949 – 75.

Tusch

Dagens Tegning

1953

Mere fra samme udgivelse

Kolofon

Skaber
Bojesen, Bo (1923-2006) bladtegner

Relaterede emner