• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Ærøskøbing

1750

Beskrivelse

Byen der gik i stå

Ærøskøbings historie står først og fremmest i søfartens tegn. Byen blev grundlagt i middelalderen og har alle dage været centrum for oplandshandlen på øen. Men det var søfarten i 1700-tallet, der for alvor satte byen på landkortet. Ærø hørte dengang til Slesvig, og det gav byen en toldmæssig fordel i det danske kongerige. Byens skibsflåde bestod af mange små skibe, der fragtede varer mellem provinsen og København. Byen klarede ikke omstillingen til dampskibsfart i anden halvdel af 1800-tallet, mens nabobyen Marstal klarede sig ved at satse på langfart. Gennem 1800-tallet var Ærøskøbing den eneste danske by, der ikke voksede.

Levende by eller frilandsmuseum?

Ærøskøbing fik i 2003 Europa-Nostra prisen for at være enestående velbevaret. De historiske, velbevarede byer i Danmark er ligesom Ærøskøbing små og ligger lidt væk fra de større byer. Den triste forklaring er, at byerne gik i stå engang i løbet af 1800-tallet. De små, lave huse i Ærøskøbing står endnu, fordi husene ikke blev erstattet af moderne murstenshuse. Det harmoniske gadeforløb med torv og kirke findes endnu, fordi supermarkeder og fabrikker ikke blev anlagt og stjal pladsen. Brønden på torvet er bevaret, fordi der først kom offentlig vandforsyning i 1952. Gå en tur rundt i byen og spørg dig selv: Er dette et museum eller en levende by?

Skrevet af Søren Bitsch Christensen

Ærøskøbing - Et levende eventyr

"Da Ærøskøbing fra midten af 1800-tallet stagnerede, og flækken Marstal tog over, fik man med en omvendt darwinistisk logik vendt tilbagegangen til fremgang. Stilstanden blev fremskridt og tilbagegangen fremtid. Og selv om det var Marstals storhedstid, blev det på mange måder ironisk nok den udvikling eller mangel på samme, der foregik på resten af øen, som blev definerende for øens fremtid. Mens andre bysamfund udbyggedes og forandrede sig og visse steder blev helt ødelagt i takt med den stigende industrialisering, skete der ikke meget på Ærø i negativ forstand. Den forblev i det store hele intakt. Ærøskøbing i særdeleshed. Noget, der efterspurgtes i turismens barndom og noget, der efterspørges i dag." Læs mere i Michael Larsens Ærøbøger. Michael Larsen er bosiddende på Ærø og har udgivet de to meget roste bøger om øen, "Ærø i tanke og streg" og "Ærø i tanke og streg II"

Skrevet af Gro Madsen

Kolofon

Administrator
Søren Bitsch Christensen
Fotograf
Birte Skov
Fotograf
Peter Storm.
Fotograf
http://www.visitmarstal.dk - Mads Nielsen
Forfatter
Gro Madsen

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner