• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Øm

-3400

Beskrivelse

Jættestue som tidligt turistmål

Jættestuen ved Øm nær Roskilde har et stengærde rundt om sig, der langt fra stammer fra bondestenalderen. Alle jættestuer har været dækket af en jordhøj, så kun indgangen var synlig. Det gælder også Øm-jættestuen, hvor jordhøjen stadig er velbevaret. De fleste jættestuehøje har desuden været omgivet af en randstenskæde. Det er en krans af store sten, 0,5 til 1,5 meter høje, anbragt på højkant. Imellem randstenene var der fint murværk af flade sandstensfliser. Desværre er disse randstenskæder ofte ødelagte eller helt fjernet. Randstenene er de nemmeste at komme til, hvis man vil plyndre jættestuen for sten.

Træport til fortiden

Øm-jættestuen er et eksempel på, at man i 1800-tallet fandt det vigtigt at formidle fortidsminderne til offentligheden. Monumentet blev opdaget i 1832 og fredet allerede året efter. Øm-jættestuen var en af de bedst bevarede, og man mente, at beliggenheden nær Roskilde ville gøre stedet velbesøgt og kendt af mange. Det var et klart mål med fredningen, at borgerne skulle have mulighed for at besøge jættestuen. For at beskytte jættestuen opførte man et nyt stengærde med en aflåselig træport. Porten er borte, men det videnskabeligt højest ukorrekte stengærde af mindre, runde sten omgiver stadig jættestuen. Jættestuen ved Øm er ikke bare en gravhøj fra bondestenalderen. Den er et eksempel på formidling og bevaring af jættestuerne.

Skrevet af Jørgen Westphal

Børn i jættestue - sne i januar

Lommelygter og varm kakao - så var Linus og Siri klar til jættestuen. Også gravhunden var med på tur. Altid imponerende at sidde i mørket med de mange ton sten omkring sig. Der med udkig ud af indgangen, med kakao og en lille fortælling om liv og død. En bemærkning fra min bror, far til børnene, "mon ikke de kunne flytte de store sten om vinteren og derved udnytte sne og is for at mindske friktionen"? Hvaba'!! Det lyder ikke helt så tosset endda!

Skrevet af Thomas Dam Bruun

Kolofon

Administrator
Jørgen Westphal
Forfatter
Thomas Dam Bruun

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner