• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Aalborgtårnet

1933

Beskrivelse

Da Aalborg gav Fanden i gamle peberbøsser

Aalborgtårnet er byens vartegn. Fra toppen, 105 meter over havets overflade, kan man se ud over hele Aalborg og på en klar dag helt til Vesterhavet. Tårnet blev bygget 1933 til Nordjysk Udstilling, N.U., der skulle promovere regionens erhvervs- og kulturliv. 1930’erne var krisetider, og navnet N.U. var ikke tilfældigt. Nu var tiden til handlekraft. Nu skulle blikket rettes fremad. Aalborgtårnet blev tegnet af arkitekt Carlo Odgård, der også stod bag funkisbygningerne langs Vesterbro. Udstillingen blev besøgt af 360.000 gæster, der kunne tage turen op i tårnet via en rulletrappe fra udstillingshallerne, hvor Nordjyllands Kunstmuseum, Kunsten, nu ligger.

Da Aalborg gav Fanden i gamle peberbøsser

Modernismens trang til frigørelse fra historiens bånd formede 1930’ernes Aalborg. Hele bydele fra renæssancen blev revet ned, så bilerne kunne komme frem. Ved indvielsen af Limfjordsbroen i 1933 satte statsminister Thorvald Stauning ord på det socialdemokratiske bystyres tanker: ”Da man var enige om, hvor Broen skulle være rev man ned, stort og smaat, hvad der stod i Vejen. Der er noget amerikansk, noget tiltalende i dette. Ellers plejer man at gaa uden om de gamle Salt- og Peberbøsser, der ligger i Vejen. Det tjener Aalborgs Borgere til Ære, at de lagde Vejen ud, at de gav Fanden i, om der laa gamle Huse med 100 Aars Hævd.”

Skrevet af Morten Pedersen

Skydebrødre og konfirmation i tårnet

I 1933 - som også er min mors fødselsår - blev Aalborg Tårnet opført i forbindelse med Nordjysk Udstilling. Udsigten fra det tårn, der virkede så enormt stort, da jeg var en lille pige, og i dag virker forholdsvist lille i forhold til verdens store monumenter og bygninger er fantastisk. Aalborgs Borgmester ønskede, at den såkaldte SkydeBrødre Forening lavede en ny pavillon til deres selskaber. SkydeBrødrene, som ikke skyder efter levende dyr, men sigter efter skiver, og en enkelt gang om året efter en træ papegøje er Danmarks ældste herreforening. “Papegøjegildet” blev stiftet d. 20 Maj 1431. For at få SkydeBrødrene overtalt til dette tilbød borgmesteren dem, at de kunne købe Aalborg Tårnet for den nette sum af 5.000 kr. I dag ejes Taarnet stadigvæk af selskabet, som min far har været “bror” i siden 1968 og vores families våben-skjold fra 1649 hænger stadig i Skjoldsalen. Derfor blev mange af vores personlige familiebegivenheder -fødselsdage, konfirmationer og bryllupper - naturligvis afholdt i Pavillonen. Det var altid noget særligt, når vi fik lov til at komme op i Tårnet i stedet for at skulle lytte til de kedelige og lange taler. Især til min egen konfirmation var det bevægende, at høre min mors fortælling om, hvordan hun aldrig havde drømt, at hun ville leve længe nok til at opleve denne dag i sin datters liv. Da jeg var barn og teenager var det nemlig mere usædvanligt at få et barn som 43 årig som min mor gjorde, end det er i dag. De 105 meter i udsigtshøjde inklusiv selve bakken, tårnet står på, har haft en enorm betydning for mig. Når jeg tænker på Aalborg og naturen omkring, søger mit indre blik til udsigten fra Tårnet, udsigten mod Nørre-Sundby, Egholm, omegn og hvordan man på en klar dag kan skimte Nordsøen. Det er mit Aalborg Tårn.

Skrevet af Dina Rosenmeier

Kolofon

Administrator
Morten Pedersen
Fotograf
Erik Iversen
Fotograf
Jordi Pallarès
Fotograf
N.U.
Forfatter
Dina Rosenmeier

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner