• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Abelines gård

1854

Beskrivelse

En klitgård i Vestjylland

På Holmlands Klit ved Havrvig finder man den gamle strandfogedgård, Abelines Gård, der i dag er omdannet til museum. Det er et velbevaret eksempel på de mange firlængede vestjyske klitgårde, som midt i 1800-tallet blev opført i området fra Nissum Fjord i nord til Nymindegab i syd. Klitgårdene, som indeholder mange arkitektoniske kvaliteter, var altid grundmurede og stråtægte med stuehuset mod syd. Mange af gårdene er i tidens løb forsvundet, og de fleste er i vore dage tæt omkransede af moderne sommerhusbebyggelse. Abelines Gård ligger endnu frit i det åbne og vidtstrakte klitlandskab, som kendetegnede vestkysten i 1800-tallet.

Enlig mor på strandfogedgården

Abeline Christensen (1870-1957) har lagt navn til museet 'Abelines Gård'. Det var ægtemanden Laurids bedsteforældre, der påbegyndte opførelsen af gården i 1854, og Abeline og Laurids overtog gårdens drift i 1890 med de mange vigtige opgaver, som knyttede sig til strandfogedhvervet. Efter mandens tidlige død i 1904 sad Abeline tilbage på gården som enke med fem børn i alderen 6 til 13 år. Hun fortsatte landbrugsdriften af strandfogedgården, og fra 1920'erne supplerede hun sine indtægter fra sommergæster, som blev indlogeret på gården. Abeline boede på gården hos sin søn og svigerdatter til sin død. I 1974 tog lokale kræfter initiativ til at oprette et klitgårds- og strandfogedmuseum på Abelines Gård.

Skrevet af Peter Bavnshøj

RETSKRIVNING!!

DET FORSTYRRER DET ELLERS SMUKKE INDLÆG OM ABELINES GÅRD MED AT SKRIVE STRÅTÆGT I STEDET FOR STRÅTÆKT JVFR. ORDNET.DK

Skrevet af Jacques Gauguin

Om Abelines Gaard

Abelines Gaard er bygget fra 1854-1871. Først blev lade og stald bygget, sidenhen den østre længe og sidst i 1871 kom stuehuset til. Bygningerne erstattede en lille gård, som havde ligget tættere på fjorden. I 1830 havde ejerne af den lille gård købt den fri som selvejergård, efter at have været fæstegård under herregården Søgård på Holmsland. Familien ejede gården de næste 150 år. Abelines Gaard er en gammel strandfogedgård, og flere strandede søfolk har overnattet i gårdens talrige alkover. I 1894, da Abeline var ung svigerdatter i huset, strandede det enorme engelske skib, Elisabeth Rickmers, ud for gården. 19 søfolk blev indlogeret. Frem til 1980 hang navneskiltet fra skibet over porten på gårdens østfacade - nu er det konserveret og hænger i laden. Med tiden blev de strandede søfolk skiftet ud med sommergæster fra byen. Det var Abelines svigerforældre der byggede stuehuset. Deres initialer og årstallet for stuehusets opførelse kan stadig ses på husets sydlige facade. I 1890 blev deres søn, Laurids, gift med Abeline fra nabogården, og det nygifte par flyttede ind på gården. Dengang sov både svigerforældrene og de nygifte i det samme rum, dog i hver sin alkove. Det blev dog et kort ægteskab, da Abeline og Laurids’ ægteskabelige lykke allerede endte i 1904, hvor Abeline blev enke med 5 børn. Hun drev, med hjælp fra sine børn, gården frem til sin død i 1957. I dag er Abelines Gaard en del af Ringkøbing-Skjern Museum.

Skrevet af C. Larsen

Kolofon

Administrator
Peter Bavnshøj
Fotograf
Copyright, Skov- og Naturstyrelsen
Fotograf
Copyright, Skov- og Naturstyrelsen
Forfatter
C. Larsen
Forfatter
Jacques Gauguin

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner