• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Brandts Klædefabrik

1869

Beskrivelse

Da globaliseringen ramte Odense

Brandts Klædefabrik var oprindeligt et mindre farveri. I 1869 overtog tredje generation i familien Brandt virksomheden og etablerede klædefabrikken. Fabriksområdet med tiden udvidet til det nuværende "Brandts". Med inspiration fra udlandet blev arbejdsgangene rationaliseret, og der kom nye, industrielle forarbejdningsteknikker til. Brandts Klædefabrik var gennem 100 år en af Odenses største virksomheder. Oliekrisen i 1973 betød imidlertid højere udgifter, og i de følgende år blev konkurrencen fra udlandet langt hårdere. Fra 1977 stod klædefabrikken tom, men i 1984, flyttede Det Fynske Kunstakademi ind. Senere rykkede også Danmarks Mediemuseum, Kunsthallen Brandts og Museet for Fotokunst ind de gamle fabrikslokaler.

En by i byen

Brandts Klædefabrik var i mange år Odenses største arbejdsplads med over 600 ansatte. Fabriksområdet var en by i byen med egen sparekasse, idrætsforening, cykelklub og boligområde. I 1969 kunne klædefabrikken fejre 100-års jubilæum. I 1973 havde fabrikken det største og mest udbytterige år i sin historie, men så ramte oliekrisen. Det betød højere lønninger. Og samtidig begyndte de lavere produktionsomkostninger andre steder i verden at kunne mærkes. Konkurrencen blev langt hårdere. På få år blev produktionen urentabel. Bestyrelsen for Brandts Klædefabrik besluttede i 1977 at lukke for ikke at bruge virksomhedens formue til ingen nytte. Lagrene blev afviklet, og maskinerne solgt. I dag er Brandts Klædefabrik igen blevet en slags by i byen med museer, specialbutikker og koncertsal.

Skrevet af Kathrine G. Bjerregaard

Nyd oplevelsen af mad, kunst og design

Besøg hjertet af Odense og oplev det specielle latinerkvarter i Brandts Passage. Et kvarter, der emmer af atmosfære og autenticitet - med den gamle klædefabrik i kulissen og et liv af fristelser. Oplev de mange pragtfulde specialforretninger, caféer og restauranter, som ligger side om side. Et levende miljø af så helhjertet en støbning, at det også favner spændende arrangementer, events, kunst og kultur året rundt.

Skrevet af Eva Pasgaard

Sommer i Brandts Passage

I den centrale del af Odense ligger Brandts Passage. Her finder du en oase af shopping, madoplevelser og kulturelle tilbud. Det er den gamle klædefabrik, der sætter scenen for det imponerende kulturelle mekka. Her trives et spændende og levende miljø med museer, biograf, specialbutikker, restauranter og arrangementer året rundt. Nyd en inspirerende og oplevelsesrig dag i Odenses eksklusive kvarter - og gå på opdagelse i de mange skønne specialbutikker.

Skrevet af Eva Pasgaard

Butikker i Brandts Passage

Der var engang en klædefabrik, som i dag er et yderst eksklusivt shopping kvarter i Odense. Det ligger i Brandts Passage - og de pulserende, eksklusive specialbutikker ligger på rad og række. Her er butikker med alt, lige fra eksklusivt modetøj, fashionable sko og støvler, dansk kunst til internationale møbler samt mange andre spændende butikker som du ikke finder andre steder. Et kulturelt samlingssted, der byder på inspiration og oplevelser.

Skrevet af Eva Pasgaard

Kolofon

Administrator
Kathrine G. Bjerregaard
Forfatter
Eva Pasgaard

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner