• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Caritasbrønden, Gammeltorv

1608

Beskrivelse

Guldæblerne springer

På Gammeltorv i København står Caritas springvandet. Det er fra 1608, hvor Christian den Fjerde udsmykkede byens daværende rådhusplads. Dengang blev det kaldt Caritasbrønden og var et led i byens vandforsyning. Skulpturen viser næstekærlighedens gudinde Caritas med hendes børn. I renæssancens frimodige stil står der vand ud fra kvindens brystvorter, og den lille dreng tisser frejdigt. Det fandt 1800-tallets victorianske borgerskab anstødeligt, og hullerne var derfor plomberet fra 1857 til 1940. Springvandet er byens ældste og udsmykkes ved særlige begivenheder med guldæbler.

Drikkevand med dyr og snavs

Hvordan var springvandet en del af vandforsyningen? I middelalderen fik københavnerne vand fra udgravede brønde i byen, men det var ofte forurenet og sundhedsskadeligt. Derfor byggede man i løbet af 1500-tallet en ny vandforsyning med pumpevand og springvand. Hvad var forskellen? Pumpevandet blev ledt ind til søerne via åer omkring København og herfra ind til reservoirs under jorden, hvorfra det kunne pumpes op. Pumpevandet var fyldt med snavs og smådyr. Springvandets vand blev hentet direkte fra Emdrup Sø og ledt til København gennem udhulede fyrretræstammer sammensat med blymuffer. Højdeforskellen var stor nok til, at man kunne skabe tryk på vandet, så det kunne springe i København. Springvandet var lidt renere og friskere end pumpevandet.

Skrevet af Frederikke Heick

Caritasbrønden anno 2016

Jeg kommer på Gammeltorv hver eneste dag, da mit firma Lazytoro har kontor oppe under taget på hjørnet af Gammeltorv og Frederiksberggade. Jeg oplever derfor livet omkring brønden som det udfolder sig anno 2016. Dette er Strøget på godt og ondt. Der er romaerne der bor på de to "hjemløsebænke", samler flasker og spiser toastbrød fra posen. Der er den stilforvirrende indianer, der spiller panfløjte og sælger CD'er, men har en kæmpe høvdingefjerpydning på hovedet der stammer fra nordamerikanske indianere. Alt for turisterne. Der er et have af Pókemon Go-spillere, da der ligger et PókeGym lige på springvandet. Her kæmper teenagernes Pókemons mod hinanden. På bænken ved siden af romaerne holder byens mange cykelbude pauser og spiser deres frokost. Der er Max Burger med svenske burgere, udeservering af øl og masser af kinesiske turister med selfiestænger. Det er somom de har overtaget byen fra japanerne.

Skrevet af Mads Nordskov

Kolofon

Administrator
Frederikke Heick
Forfatter
Mads Nordskov

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner