• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Charlottenborg

1672

Beskrivelse

Kunstakademiet på Kongens Nytorv

Charlottenborg i København er Danmarks første barokpalæ. Bygningen opført i begyndelsen af 1670’erne i tre fløje af Norges statholder, Ulrik Frederik Gyldenløve. Han var halvbror til Danmarks regerende kong Christian den Femte. Gyldenløve hyrede hollandskfødte Ewert Janssen som arkitekt. Charlottenborgs fjerde fløj blev tilføjet 1682-3, hvor generalbygmester Lambert van Haven var arkitekt. Palæet ligger på et torv, som fra 1688 blev kendt som Kongens Nytorv med A.C. Lamoureux’s rytterstatue af kongen. Siden 1700 boede enkedronning Charlotte Amalie i palæet, som fik sit navn efter hende. Fra 1754 har Charlottenborg dannet ramme om Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Hjemvendt professor blev Københavns eneste æresborger

Allerede i 1805 havde Kunstakademiet i København udnævnt billedhugger Bertel Thorvaldsen (1770-1844) til professor. Men danske Thorvaldsen havde siden 1797 foretrukket at bo i Rom, hvor han efterhånden opnåede berømmelse verden over. Han havde udført portrætbuster af talrige rejsende, og mange havde anskaffet sig kunstnerens klassiske figurer og skulpturgrupper. Thorvaldsen blev boende i Italiens hovedstad bortset fra et kort ophold i København i 1819. Først i 1838 lykkedes det endelig danskerne at lokke billedhuggeren til København. I den anledning blev han hovedstadens eneste æresborger. Kunstprofessoren fik sit hjem i Akademiet frem til 1844. I marts dette år mødte Bertel Thorvaldsen døden på sin friplads i parterret på Komediehuset på Kongens Nytorv.

Skrevet af Claus M. Smidt

Opera på Charlottenborg

Charlottenborg var i midten af 1700-tallet rammen om en række opførelser af opera på italiensk. Det blev til nogle korte hektiske sæsoner, i begyndelsen med stor publikumstilstrøm­ning. Det betød meget, at hoffet havde en særlig forkærlighed for genren. Selv om de alt­overskyggende stjer­ner i datidens operaer var sanger­ne, kunne man alligevel også præsen­tere en af opera­littera­turens store komponister, Christoph Willibald Gluck - her dog som kapelmester. På dette tidspunkt var han imidlertid knap så kendt.

Skrevet af Kristoffer Brinch Kjeldby

Kolofon

Administrator
Claus M. Smidt
Fotograf
Casper J
Fotograf
Kristoffer Brinch Kjeldby
Forfatter
Kristoffer Brinch Kjeldby

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner