• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Christiansborg Slotskirke

1756

Beskrivelse

Rester af brændt slot

Slotskirken og den smukke forbindelsesgang mellem kirke og slot overlevede Christiansborgs brand i 1884. Det er det eneste af arkitekten Christian Frederik Hansens store slotskompleks, der er tilbage. Kirken er fra 1825 og bliver kaldt et hovedværk i dansk arkitektur. C.F. Hansen jonglerer ubesværet med flere forskellige udtryk i kirkebygningen. Den strenge forside har en tempelfront båret af søjler. Når man går om hjørnet langs kanalen, skifter facaden og bliver livlig med mange store vinduer. Indenfor er kirken næsten løssluppen festlig med udsmykning af stuk og varme, gulmarmorerede vægge.

Klassicist i verdensklasse

Christian Frederik Hansen (1756-1845) er ubetinget en af Danmarks største arkitekter. Han stod for en meget ren udgave af klassicismen med inspiration fra det antikke Rom. Hansen begyndte sin karriere i Holsten, hvor han i 1784 blev ansat som landbygmester for hertugdømmet under den danske krone. Den danske arkitekt kom derfor til at bygge mange fornemme byhuse, landvillaer og herregårde i det nuværende Tyskland. Hansens klassiske stil passede bygherrerne, der hovedsagelig var rige købmænd. Hans fortolkning af romerrigets magtfulde arkitektur blev et symbol på købmændenes egen indflydelse. I 1804 flyttede Hansen til København. Hér blev han arkitekten bag en lang række af hovedstadens smukkeste bygninger, for eksempel Vor Frue Kirke, Råd- og Domhuset og altså også det nedbrændte Christiansborg Slot.

Skrevet af Thomas Roland

Københavns Drengekor og organist Mogens Wöldike

Københavns Drenge og Mandskor med Mogens Wøldike som organist repræsenterede det kunstneriske indhold indtio 1959. Der var en speciel stemning over København sådan en tidlig søndag morgen. Der var lang tid mellem de halvtomme sporvogne der kørte gennem den næsten mennesketomme by, hvor alle andre end medlemmerne af Københavns Drengekor tilsyneladende kunne sove længe. Koret mødte kl 9:15 uden for Christiansborg Slotskirke ved jerndøren i sidegangen mod slotsgården. I samlet flok begav de sig med kantoren Niels Møller i spidsen op til korprøvesalen bag orglet, hvor der var små tre kvarters prøve med en sidste repetition af dagens salmer. Mandskoret stødte til, og dagens motet eller liturgiske specialiteter blev taget igennem. Kirketjenesten var obligatorisk for drengene, og at betragte som en del af uddannelsen. Kun ved højtiderne – jul, påske og pinse - sammensattes under hensyntagen til dem, der skulle rejse på ferie, et hold på frivillig basis. Det var et voldsomt repertoire der skulle forberedes for foruden de store årlige oratoriekoncerter så bestod såvel forårs- som efterårssæson på en række såkaldte fredagskoncerter i Christiansborg Slotskirke, og i koncert ugerne blev tirdags aftenprøven henlagt til kirken, og orkestret kom på, når der var behov for det. Generalprøven fandt sted torsdag aften, dagen før dagen. De gratis fredagskoncerter, som begyndte klokken 20, var betydningsfulde elementer i hovedstadens musikliv. Så snart dørene åbnedes klokken 19:30, strømmede publikum ind i kirken, og siddepladserne blev hurtigt fyldt, hvorefter tilhørerne fandt plads alle mulige steder udenom. Vi mødte omklædt i matrostøj klokken 19:15, og på det tidspunkt stod der allerede mange i kø på slotspladsen. Opsyngningen blev som på skolen oftest foretaget af ”Chrissemor” en meget empatisk sangpædagog, som medbragte sin berømte bolsjedåse kendt af enhver sangskoledreng - det var en stor firkantet metaldåse, som engang i tidernes morgen havde indeholdt Massagama the. Efter opsyngningen blev der uddelt malt-menthol-bolsjer til at klare stemmerne med – og så var de klar til at synge!

Skrevet af Bjarne Fredberg Knudsen

Kolofon

Administrator
Thomas Roland
Fotograf
Jens Olsen, N
Forfatter
Bjarne Fredberg Knudsen

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner