• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Dansk Cykel & Knallert Museum

1949

Beskrivelse

Kærlighedsaffære med en knallert

Puch er for mange indbegrebet af knallertkørsel i Danmark – selv om den er produceret i Østrig. Den første Puch blev importeret i 1956 blot to år efter, at produktionen var begyndt. I alt er der solgt over 350.000 Puch-knallerter i Danmark. Flere af modellerne kan ses på Dansk Cykel og Knallert Museum i Glumsø på Sydsjælland.

”Puch – det en fee’ maskin!”

Knallerter kørte rundt på vejene fra 1900-tallets begyndelse, men det var først efter 2. verdenskrig, at knallerten for alvor blev en succes. Den begyndte som arbejderens transportmiddel, men blev senere især et ikon for ungdommen. I 1970 var to ud af tre solgte knallerter i Danmark en Puch, mens omkring 25 andre knallertmærker deltes om resten. Den danske Puch-entusiasme var noget, der betød noget på den østrigske fabrik, hvor Danmark var et vigtigt eksportland. Langt det største målt i forhold til indbyggertal. Derfor havde de danske Puch-knallerter også særlige detaljer som f.eks. en speciel sadel-affjedring og Puch Maxi’ernes røde og grønne farve. Salget af Puch toppede i midten af 1970’erne, men der findes stadig mange danske Puch-fans. Rapperen L:Ron:Harald har skrevet ”E’ Puch Maxi Sang”, der begynder: ”Puch Maxi – det en fee’ maskin’”. Hør den på YouTube.

Skrevet af Louise Karlskov Skyggebjerg

Danske knallerters guldalder

I 1949 blev der udviklet på livet løs for at komme først med en hjælpemotor til cykler. Man havde set et marked for et alternativ til den ordinære cykel. Året efter var Diesella fra Kolding, BFC fra Skuderløse og Derby (Skylon) fra Århus alle klar til præsentation af en løs motor til montering på cyklens bagagebærer - den såkaldte "skubber". Hos sin cykelsmed fik man forstærket sine hjul og sin forgaffel, og med kørekort, en ansvarsforsikring og et sæt nummerplader kunne man så suse derudaf med 60 i timen! Allerede i 1952 tog man dog konsekvensen af mange ulykker grundet de spinkle køretøjer: Konstruktionen blev forbudt, motoren blev flyttet til et lavere tyngdepunkt ved kranken, farten modereret til 30 km.t., og kørekort og nummerplade blev overflødige. Nu var mange flere klar til at deltage i festen som knallertfabrikant. Der var snart ikke en cykelsmed, der ikke tilbød sig, om ikke andet så med frembringelser, man kaldte konfektionsknallerter med motor og/eller stel købt fra andre - også fra udlandet. Men også flere store cykelfabrikanter meldte sig ind - f.eks. SCO og Everton begge fra Odense. Der kan tælles omkring 60 forskellige mærker, og man regner med, at der de næste 10-12 år blev fremstillet mindst 400.000 danske knallerter. Men branchen sov i timen og var slet ikke klar til konkurrencen med de nye importknallerter som f.eks. NSU og Puck - senere Kreidler og Yamaha. Den danske guldalder var ude, og al produktion var praktisk taget helt slut i af 70'erne.

Skrevet af Gunnar Andreassen

Kolofon

Administrator
Louise Karlskov Skyggebjerg
Fotograf
Stig Poulsen
Fotograf
Gert Madsen
Fotograf
Gunnar Andreassen
Fotograf
Katja Zenia Andersen
Forfatter
Gunnar Andreassen
Forfatter
Louise Karlskov Skyggebjerg

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner