• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Føtex i Guldsmedgade

1960

Beskrivelse

Fødevarer og tekstiler med vokseværk

En nazistisk terrorsprængning i besættelsestidens sidste dage efterlod en stor grund i Guldsmedgade i det centrale Århus som ruintomt. Her byggede købmand Hermann Salling i 1960 en forretningsejendom og åbnede det første Føtex-varehus. Som navnet antyder solgte Føtex både fødevarer og tekstiler og blev derfor betegnet som et dobbeltsupermarked. Opdelingen er endnu synlig i butikken, hvor de to varegrupper findes på hver sin etage. Føtex var en succes, og i samarbejde med A.P. Møller åbnede kæden butikker i bymidter og forstæder landet over.

Supermarkedet - køb det hele et sted!

Så sent som i 1950’erne var de daglige indkøb en omstændelig affære, hvor kød, mælk, brød og kolonialvarer skulle købes i hver sin butik. Da husmødrene kom ud på arbejdsmarkedet efterspurgte de en nem og hurtig måde at købe ind på. Svaret kom fra USA i form af en helt ny butikstype – supermarkedet. Supermarkedet havde så bredt et udvalg af færdigpakkede varer, at kunderne kunne købe alle dagligvarer samme sted. Kunderne fandt selv varerne på butikkens hylder og fik til gengæld en hurtig ekspedition ved kassen. Føtex, en række mindre, selvstændige kæder og FDB’s modsvar fra 1961, Kvickly udvidede supermarkedets selvbetjeningsprincip til også at omfatte udvalgsvarer som tøj, sko, isenkram og papirvarer.

Skrevet af Jens Toftgaard

Fra legeplads til Arbejdsplads

Efter krigen boede jeg i den nærliggende Fiskergade 48-50 og vi knægte legede tit i ruinen, som godt nok var hegnet inde med et hegn og et stakit, men det var ikke noget problem for en rask dreng. Særlig husker jeg kælderen, som var lidt farlig, men meget spændende og jeg var osse oppe at røre ved radiatoren der hængte frit ud i luften i 2./3. sals højde. Så rejste jeg fra byen og i 1960 vente jeg tilbage til et job som teknikker, på Danmarks første computerfabrik Regnecentralen, som lå i samme bygning som det nybyggede Føtex. Jeg var ansat på regnecentralen i 20 dejlige år. Tit gik minderne tilbage til barndommen hvor jeg legede på præcis samme sted, som jeg nu arbejdede med de dengang supermoderne datamater.

Skrevet af Mogens Evan Høeg

Kolofon

Administrator
Jens Toftgaard
Forfatter
Mogens Evan Høeg

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner