• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Flyvergrillen

1972

Beskrivelse

Fly-spotting og hotdogs

Flyvergrillen ligger for enden af Amager Landevej helt op til hegnet, som omkranser landingsbanerne i Kastrup Lufthavn, Copenhagen Airport. Traktørstedet startede i 1972 som et flytbart ishus. Få år efter blev der råd til opføre en egentlig grillbar, der i slutningen af 1980'erne blev udvidet til den nuværende størrelse med plads til 30 gæster indendørs. Fra loftet dingler cirka 50 flymodeller, og væggene er dekoreret med billeder af flyvemaskiner. Flyvergrillen er et yndet udflugtsmål for flyentusiaster, der kan observere alle start og landinger fra første parket. Som adspredelse kan man desuden følge elevers febrilske kørsel på det køretekniske anlæg bagved.

Menukortet

Hvornår blev sortimentet udvidet? Da den nuværende ejer overtog grillen i 1991, begyndte hun så småt at introducere andre danske middagsretter som hakkebøf med bløde løg og biksemad med spejlæg. I dag er menukortet meget velassorteret med 90 retter og varianter, burgere, pølser, børnemenuer, frikadelle- og ribbensteg, bøfsandwich, toast, forårsruller, pommes frites og pitabrød. Hvor mange arbejder på grillen? I sommerhalvåret er der fire eller fem personer i fuld sving hver dag fra morgen til aften. Her åbnes en separat luge til salg af is. Når vintermørket falder på, daler interessen for fly-spotting, og så er der normalt kun to, der passer Flyvergrillen.

Skrevet af Morten Stenak

Gode gamle flyvergrill

Havde et gensyn med den gode gamle flyvergrill i Kastrup for nogle dage siden. Jeg skulle en tur i Jem & Fix, og besluttede lige at køre ud forbi til en cowboytoast og en flyafgang. Det er ellers lige før det ikke var nødvendigt at køre andre steder hen for at få noget at spise, det er utroligt hvad man kan finde i Jem & Fix og lignende byggemarkedet disse dage. Men jeg kørte altså alligevel ud på Flyvergrillen og fik fingene i en dejlig varm, gylden toast og en Coca cola. Jeg har rigtig mange minder fra Flyvergrillen. Som barn tog min far mig ofte med ud til Flyvergrillen. Vi var flyttet til Amager fra Rødovre, og jeg kan huske at jeg var meget forundret over alt det nye på ”Lorte-øen”. Vi cyklede ofte ud til FlyverGrillen og så på flyene lette. Jeg kan stadig huske den måde det føles på nede i maven når en stor jumbojet lettede. Engang lod en gammel fly spotter mig låne hans kikkert. Det var vældigt. Så kunne man rigtig se landingshjulene folde sig ind under maskinen imens den gik i luften. Når vi var færdige med at stå ved hegnet og kigge på fly, gik vi som regel ind og spiste en toast eller en fransk hotdog. Det er et af mine hyggeligste barndomsminder. Jeg kan ikke huske hvad en fransk hotdog kostede, men det kan ikke have været mange penge dengang, for min far var elektriker, og min mor var skrædder, og det var ikke mange penge der var i kassen. Familien har i øvrigt boet på Amager lige siden. Sådan er det med Amager. Det suger folk til sig, ligesom papiret om en toast suger friturefedt. For nu at være så poetisk i antrækket. Det var sjovt at være knægt på Amager, og der skete mange ting ude på lorteøen, også nogle der nok ikke bør komme på bogstav. Det var jo drengestreger, og det var sjovt. Senere, da jeg tog kørekort, var der jo glatbaneanlæg lige ved Flyvergrillen, og faktisk delte de også rabatkuponer til grillen ud nede på kørselsanlægget. Man kunne lugte fritøsen helt henne fra anlægget. Min første bil var en Nissan Micra fra 1997, og den var blå. Jeg elskede den lille bil. Jeg kan huske, at jeg ofte hentede min kæreste i den, og hvor godt det føltes når hun stod ind i bilen, fordi det var min bil. Af og til kørte vi ud til området omkring Flyvergrillen, og det er utroligt hvad man egentlig kan foretage sig i en Nissan Micra. Så skal jeg vidst ikke sige mere. Vi slog senere op, og jeg solgte min Nissan Micra da det 5 gear stoppede med at virke (jeg arbejdede en lang årrække på et lager i Høje Tåstrup og havde derfor brug for at komme på motorvej). Flyvergrillen består imidlertid stadig, og fritøsen kan stadig duftes langt ud over Øresund. Det er sjovt at se, hvordan fly spotterne står trofast ved hegnet og venter på de helt store maskiner, og hvordan børn fascineres af hylet fra jetmotorerne, ganske ligesom jeg selv gjorde, da jeg var barn. Ak ja, alle de minder.

Skrevet af Anders Petersen

Kolofon

Administrator
Morten Stenak
Fotograf
Astrid Schmeltzer Dybkjær
Fotograf
Morten Stenak
Fotograf
eget foto
Forfatter
Anders Petersen

Relaterede emner