• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Fort York, Anholt fyr

1560

Beskrivelse

Kampen om fyret

Anholt ligger centralt i de danske farvande. Derfor spiller øen en betydelig rolle i dansk fyrhistorie. Anholt fik allerede i 1560 et fyr som et af de første steder i landet. Øens første fyr var en primitiv fyrpande, som skulle have meget træbrændsel. Fyrpanden blev dog hurtigt erstattet af et vippefyr. Vippefyret på Anholt var i brug indtil 1788, hvor det blev erstattet af et muret fyrtårn bygget af ingeniør og officer Ernst H. Peymann.

Fra fyr til fort

Under Englandskrigen 1807-1814 blev Anholt Fyr et dramatisk midtpunkt i konflikten. For at chikanere de engelske krigsskibe blev alle fyr i de danske farvande slukket. I 1809 blev det for meget for englænderne, som invaderede Anholt for at sætte blus i fyret. Rundt om fyret byggede de en befæstning, som de kaldte Fort York. Op mod 400 engelske soldater var stationeret på fortet, og de holdt stand, da danskerne i 1811 under stormen på Anholt forsøgte at tilbageerobre øen. Ernst H. Peyman, som byggede fyret, var under krigen med til at overgive København til englænderne. Han blev dømt til døden for sin handling, men dog senere benådet.

Skrevet af Richard Bøllund

Fotællinger i fyrtårnet på Anholt

Siden 2006 har gæstekunstnere og lokale fortællere inviteret til en enestående, kunstnerisk begivenhed i fyrtårnet og fyrgården på Anholt. Begivenheden tager hvert åt udgangspunkt i fyrtårnets unikke beliggenhed og i lokale fortællinger om Anholt, Ørkenen, fyret og fyrgården. De tilrejsende kunstnere skaber under et arbejdsophold i fyrgården deres nye værker: skulpturer, performances, musik, installationer og fortællinger. En weekend i august åbner dørene så for publikum - i øvrigt det eneste tidspunkt, der er offentlig adgang til fyrtårnet. I 2009 skete det i weekenden den 29.-30. august. Se videos fra begivenheden på www.youtube.com/anholtfyr. I 2010 er der fortællinger i fyrtårnet lørdag den 21. august.

Skrevet af Morten Priesholm

Kolofon

Administrator
Richard Bøllund
Fotograf
Kulturarvsstyrelsen
Forfatter
Morten Priesholm
Forfatter
Richard Bøllund

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner