• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Frøslevlejren

1944

Beskrivelse

Danmarks eneste koncentrationslejr

Frøslevlejren fungerede fra august 1944 til maj 1945 som fangelejr for de danskere, der blev arresteret af tyskerne. Efter befrielsen blev baraklejrens navn ændret til Fårhuslejren. Frem til 1949 blev den brugt af de danske myndigheder som fangelejr for landsforrædere. I 1949 overtog hæren lejren. Den blev omdøbt til Padborglejren, og under det navn blev den brugt som kaserne til 1968. I de følgende syv år havde Civilforsvaret kaserne i lejren. I 1975 blev den overtaget af Nationalmuseet. Frøslevlejrens Museum åbnede allerede i 1969, og siden er flere andre museer kommet til.

Koncentrationslejren blev redningen

Efter den tyske besættelsesmagt i august 1943 overtog magten i Danmark, blev dødsstraffe og deportationer til tyske koncentrationslejre almindelige straffe for sabotage. For at forhindre deportationerne tilbød de danske myndigheder at bygge en fangelejr. Den skulle ligge i Danmark, forvaltes af en dansk ledelse og efter danske forplejningsnormer. Det accepterede tyskerne. Den 13. august 1944 stod Frøslevlejren klar til at modtage de første fanger, der kom fra Horserødlejren. Frem til befrielsen i maj 1945 sad i alt 12.000 danskere fængslet i Frøslevlejren. Tyskerne deporterede 1.600 videre til tyske koncentrationslejre, hvor cirka 220 døde. Frøslevlejren betød imidlertid redningen for mange, der ville være bukket under i de tyske lejres elendighed.

Skrevet af Karl Peder Pedersen

Søndagsudflugt til Opførelsen af lejren

Jeg kan huske, at jeg var med mine forældre på en søndagsudflugt til området, hvor man man var ved at opføre Frøslevlejren. Der var, allerede på det tidspunkt, tyske soldater som vagter i tårnene. Det må næsten have været midt på sommeren i 1944. Vi boede ca 1 - 2 km syd for lejren på Frøslev mark. Der var kun 1 km til den tyske grænse . Vi havde fået at vide, at de byggede lejren for at undgå at danskere blev sendt til Tyskland. Ingen af os kunne på det tidspunkt forestille os, at min far skulle blive interneret i lejren samme år. Det var nemlig sådan, at han var grænsegendarm og de blev jo, sammen med politiet, taget af Tyskerne og sendt til bl.a. Frøslevlejren. Han sad et halvt års tid i lejren og blev så løsladt på grund af alder. Han blev heldigvis ikke sendt til Tyskland. Tyskerne overholdt nemlig ikke deres løfte. De havde lovet at alle fanger ville få lov til at blive i Danmark. Flere af min fars kolleger døde i de tyske koncentrationslejre bl.a. en af vores naboer. Ja, det var en mærkelig, men spændende tid.

Skrevet af Hans Christian Hansen

Kolofon

Administrator
Karl Peder Pedersen
Fotograf
Frøslevlejrens Museum
Forfatter
Hans Christian Hansen

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner