• Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Frederiksdal

1716

Beskrivelse

Fransk landhus i Danmark

Det lille lystslot Frederiksdal ligger smukt på sin bakketop ved Furesøens sydøstende, højt hævet over den gamle Mølleådal. Landstedet er opført 1744-45 af landets førende arkitekt, hofbygmester Nicolai Eigtved. Bygherren var Christian den Sjettes udenrigsminister, Johan Sigismund Schulin. Ministeren var medlem af den kommission, der stod for opførelsen af det første Christiansborg Slot. Han håndplukkede arkitekten fra byggeprojektet på Slotsholmen. Til Frederiksdal valgte de bygningstypen fransk landhus. Fordelen var, at typen var bekvem og praktisk sammenlignet med datidens byboliger.

Minister fik fristed i gave af kongen

Frederiksdal blev Danmarks første borgerlige sommerhus på sin vis. Lystslottet blev i hvert fald det første landsted, som en travl bybo opførte til brug og glæde i fritiden. Udenrigsminister Schulin fik stedet med et ældre hus og noget omgivende jord som gave af sin kongelige arbejdsgiver. Straks efter besluttede ministeren sig for at rive det gamle hus ned og bygge et nyt. Over havedøren satte han en tavle, som på latin forklarer, at stedet er en storsindet konges nådige gave. Ministeren havde kun glæde at sit landhus i få år. Han døde allerede i 1750. Schulins efterkommere ejer stadig det lille slot, men har bygget en del om. Efter Schulins død kom Frederiksdal nemlig til at fungere som midtpunkt i et middelstort landbrug.

Skrevet af Claus M. Smidt

Christian VI giver Frederiksdal til Johan Sigismund Schulin

Kort tid efter Christian VI er blevet konge i 1730, tilbydes Johan Sigismund Schulin at blive hans rådgiver. Christian VI havde kendt ham som huslærer for kongens svogre. I 1735 adskilles Bagsværd By fra Frederiksdal Gods Schulin udnævnes til en række stadig vigtigere stillinger og adles. Han er ven af kongehuset og tilbydes fra 1739 at måtte bruge bygninger og have i Frederiksdal. Jorderne er bortforpagtet de næste tre år. Kongen forærer området og herunder søer og damme til Schulin som nytårsgave d. 30. december 1743. I 1744 igangsætter Schulin planer for familiens sommerresidens. I 1746 før Schulin er færdig med sit byggeri dør Christian VI og det bliver hans søn Frederik V, som deltager i housewarming i 1947. Frederik V beholder Schulin i Gehejmerådet og som udenrigsminister I 1750 dør grev Schulin. I 1752-1753 ombygges Frederiksdal Slot til det som vi kender i dag.

Skrevet af Kurt Loftkjær

Prinsesse Sophie Hedevig overtager Frederiksdal Gods

I 1716 overtager Christian V’s datter og Frederik IV’s søster prinsesse Sophie Hedevig Frederiksdal Gods. Hun tilbringer år efter år sommeren på godset i Det lange hus på Bakken og hvert år bringes store godsmængder frem og tilbage. Efter prinsessens død i 1734 tilbagegår ejerskabet på ny til kongen, som i første omgang bortforpagter det.

Skrevet af Kurt Loftkjær

Fredriksdal Gods vender tilbage til kongen, som bortforpagter det

Efter prinsessens død i 1734 tilbagegår ejerskabet på ny til kongen, nu Christian VI, som i første omgang bortforpagter det. Kort tid efter Christian VI er blevet konge i 1730, tilbydes Johan Sigismund Schulin at blive hans rådgiver. Christian VI havde kendt ham som huslærer for kongens svogre. I 1735 adskilles Bagsværd By fra Frederiksdal Gods Schulin udnævnes til en række stadig vigtigere stillinger og adles. Han er ven af kongehuset og tilbydes fra 1739 at måtte bruge bygninger og have i Frederiksdal. Jorderne er bortforpagtet de næste tre år.

Skrevet af Kurt Loftkjær

Kolofon

Administrator
Claus M. Smidt
Fotograf
Ole Akh
Forfatter
Kurt Loftkjær

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner