• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Frederiksværk

1756

Beskrivelse

Byen er født af fabrikker

I 1717-19 gravede krigsfanger og soldater en kanal mellem Arresø og Roskilde Fjord. Kanalen var både et værn mod oversvømmelser og en kilde til energi. I 1756 overdrog Frederik den Femte virksomheden til Just Fabritius og J.F.Classen. Industrikomplekset fik navnet Frederiksværk efter kongen. Classen og Fabritius skulle levere krudt og kanoner til den danske stat og fik tilladelse til at producere til eksport. I 1805 kom et kobbervalseværk til, og et halvt århundrede senere begyndte støberier at producere dampmaskiner, gryder, potter og pander. Det Danske Stålvalseværk blev som den yngste af byens store virksomheder stiftet i 1940.

Kanoner og immigranter

Frederiksværk blev i 2007 udpeget af Kulturarvsstyrelsen som et af 25 nationale industriminder. Byen Frederiksværk har nemlig i mere end 250 år været et levende industrimiljø. Lokal arbejdskraft har sammen med udenlandske eksperter skabt udvikling og arbejdspladser. Tyske agatslibere, franske kanonsmede, engelske industrialister, jugoslaviske gæstearbejdere, pakistanere og sidst, men ikke mindst, russiske og ukrainske stålmagnater, har arbejdet i byen. Flere af byens bygninger er enestående, ikke mindst Gjethuset, Arsenalet, Trækulsbrænderiet og Salpeterladen samt det velbevarede Krudtværk. Gjethuset er et støbehus fra 1760'erne, og er i dag kulturhus. Krudtværket er i dag museum. Her kan man se vandmøller og unikke maskiner.

Skrevet af Frank Allan Rasmussen

Bunkeren fra 2. Verdenskrig

Frederiksværk bunkeren er en kuppelformet bunker fra slutningen af 2. Verdenskrig, som i dag fremvises som en del af Frederiksværk Brandværnsmuseum. Bunkeren i Vognmandsgade fungerede under 2. Verdenskrig og den kolde krig som beskyttelsesrum bl.a. for personalet på byens gamle brandstation fra 1909. Den havde plads til 50 personer. Bunkeren havde toiletter og et hånddrevet ventilationsanlæg med sandfilter, men var i øvrigt ikke indrettet til længere tids ophold. Brandstationen stod i kontakt med Frederiksværk kommunes kommandocentral på Skovbakkevej via en sikret telefon. De frivillige, der driver Frederiksværk Brandværnsmuseum, har indsamlet en del udstyr og materiel fra det civile beredskab i Danmark, som kan ses i bunkeren. En del af bunkeren er indrettet med bænke, sådan som den oprindelig så ud. Kilde: www.koldkrig-online.dk

Skrevet af Jens Perch Nielsen

Kolofon

Administrator
Frank Allan Rasmussen
Forfatter
Jens Perch Nielsen

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner