• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Gammel Hestehave

1975

Beskrivelse

Æbleskivestenen

I lunden Gammel Hestehave øst for Svendborg ligger fire store og flere mindre gravhøje. I nogle af dem er der gjort fund fra bronzealderen. I en gravhøjene har man også fundet en stenkiste som stammer fra slutningen af stenalderen. Lige syd for Gammel Hestehave, ved parkeringspladsen til et kursuscenter, findes en stor sten med over 100 skåltegn. Den bliver kaldt Æbleskivestenen, fordi den ligner en kæmpestor æbleskivepande. Omkring Æbleskivestenen er der lagt nogle kværnsten fra oldtiden, som er fundet i omegnen.

Hellige skåle

Hvad er skåltegn? Skålformede fordybninger indhugget i sten med en diameter på fem-ti centimeter. De fleste er fra bronzealderen, men enkelte er fra stenalderen og jernalderen. Ofte findes sten med skåltegn tæt ved gravhøje. Hvad betyder skåltegnene? Der er ikke én sikker forklaring, tegnene kan betyde mange ting. Det kan være gengivelser af solen eller fuldmånen eller et symbol på kvindens køn. Hvad er skåltegnene brugt til? Nogle mener, der er blevet ofret smør, honning, brød eller blod i skåltegnene, men vi ved det ikke. Enkelte steder bliver der i dag lagt mønter eller stykker af kage eller brød i skåltegnene. I bronzealderen anså man stenens kraft for at være helsebringende, og måske blev det hellige stenmel, som blev hugget ud af stenen, spist.

Skrevet af Flemming Kaul

Gl. Hestehauge

Jeg er vokset op i Svendborg og et af vores yndlingssteder at gå tur var Gl. Hestehauge. Her var mulighed for at lade hunden løbe frit i det høje græs og vi børn kunne være heldige at finde æbler fra de gamle frugttræer eller løbe op og ned af gavhøjene.

Skrevet af Lone Søgaard

Kolofon

Administrator
Flemming Kaul
Fotograf
Henrik Witt-Hannsen
Forfatter
Lone Søgaard

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner