• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Grevinde Danner Stiftelse

1875

Beskrivelse

Kvindernes historiske asyl

Dannerhuset i Nansensgade blev bygget til Grevinde Danners stiftelse for udtjente arbejderkvinder i 1873. Behovet for stiftelsen faldt, efterhånden som velfærdssamfundet gjorde det lettere at være enlig, ugift eller enke, og i 1979 boede kun fire kvinder i huset. Stiftelsen blev nedlagt, og huset solgt. Kvindebevægelsen så sig som den retmæssige arving og mente, at huset burde forblive kvindehus. De besatte huset i november 1979, og da kvindegrupperne fik tilbudt at købe huset for 2,8 mio kr, startede den store Grevinde Danner-indsamling, en af Danmarks bredeste kvindeaktioner. Kvinderne indrettede huset til kvinde-krisecenter og asyl for voldsramte kvinder.

Grevinde Danner (1815-1874)

Grevinde Danner var oprindeligt født Louise Christine Rasmussen i fattige kår af en ugift tjenestepige. Louise blev som ung ansat på Det Kongelige Teater, hvor hun mødte kong Frederik den Syvende, der forelskede sig voldsomt i hende. Til trods for stor modstand fra borgerskabet og aristokratiet blev Louise ophøjet til lensgrevinde Danner og gift med kongen i 1850. Hun blev aldrig accepteret af de højere stænder, der betragtede hende som en simpel og uværdig frille. Selv glemte grevinde Danner aldrig de kår, hun var født i. Hun interesserede sig for tyendes vilkår, oprettede børnehjem og testamenterede sin formue til sit nyoprettede Dannerhus for ”Fattige Fruentimmere af Arbejderklassen”.

Skrevet af Frederikke Heick

Sidste enlige arbejderkvinder på Stiftelsen

Min svigermors moster var en af de sidste ældre kvinder der boede på Grevinde Danners stiftelse. Moster Grethe, som hun blev kaldt, havde haft forskellige hårde jobs igennem livet. Bl.a. som Buffist og til sidst sad hun i det lille avishus overfor Nørreport station. Hendes lille lejlighed, bestod af et smalt værelse, hvor der kun var plads til en sovesofa, et lille bord, en lænestol og en kommode. Køkkenet var et halvt værelse med en skillevæg til naboen. Her havde hun et lille klædeskab, et gasbord og en gammel køkkenvask. Toilettet var fælles og lå ude på gangen, ikke hendes gang, men den næste sidegang. Engang gik der hul på et vandrør i etagen ovenover. Der kom så meget vand ned til hende at hun soppede rundt. Alligevel var hun ked af det da hun blev sagt op og skulle flytte, p.g.a. renovering. Hun fik en dejlig lejlighed i Voldboligerne på Christianshavn.

Skrevet af Laila Haugaard

Kolofon

Administrator
Frederikke Heick
Fotograf
Kjeld Borch Vesth
Forfatter
Frederikke Heick
Forfatter
Laila Haugaard

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner