• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Gyttegård Plantage

1900

Beskrivelse

Når de rige køber navne

Gyttegård Plantage er en knapt 500 hektar stor fyrre- og granplantage, som ligger lidt uden for Billund. Den er et eksempel på de såkaldte grosserer- eller københavnerplantager, som er karakteristiske for Grindstedegnen. De blev alle anlagt i de sidste årtier af 1800-tallet på opfordring af Hedeselskabets magtfulde leder Enrico Dalgas. For ham var hensigten at få velhavende københavnere til at investere i opdyrkningen og tilplantningen af den jyske hede, som var selskabets mål. Københavnerne kunne investere i jord til at anlægge godser med gode jagtmuligheder, der kunne give dem en social anseelse, som hidtil havde været forbeholdt adelen.

Grosserens kone

Det meste af plantagen blev anlagt i årene efter 1899 af bankdirektør Heide, som blandt andet var bestyrelsesmedlem i Østasiatisk Kompagni. Plantagen har fået navn efter den senere ejer grosserer Andreas Petersens kone, hvis kælenavn var Gytte. Det var langt fra første gang, at en skov fik navn efter et medlem af ejerens familie. Den populære udflugtsskov Marielund ved Kolding fik navn efter konen til Otto Frederik Kralund, der i 1873 forærede skoven til kommunen. Ludvigshave på Lolland er opkaldt efter Johan Ludvig Reventlow (1751-1801) og fra samme tid kendes ved Hvidkilde skove opkaldt efter hele børneflokken Sofielund, Liselund, Eriklund, Margrethelund og Hannelund.

Skrevet af Bo Fritzbøger

Grene Sande

I Gyttegårds Plantage ligger Grene Sande, der er et stort indsande. Det er dannet ved sidste istids afslutning, hvor isranden lå omkring Randbøl og hele området vest for var et stort afsmeltnings hav. Vi var der i pinsen sammen med en flok campister fra DCU 3. kreds (Fyn). Parker på P-pladsen på den østlige side af vejen og gå ind i området.

Skrevet af Karen Margrethe Nielsen

På skøjter bag Grene Sande og Gyttegård

Ud for parkeringspladsen ved Grene Sande ligger en udtørret sø. Som dreng - i 50'erne - cyklede jeg fra Hejnsvig med nogle kammerater ud til den frosne sø og stod på skøjter. Søen var lav vandet og ikke farlig. Det eneste problem var de små græstotter, der hist og her stak op af isen. Når vi fik et strå under en skøjte, faldt vi så lange vi var; men ellers gik det susende stærkt indtil solen gik ned, og vi skulle hjem og "røgte" (Hjælpe til i stalden). Jeg kan stadig høre ekkoet fra skovbrynet af skøjternes syngen i isen...

Skrevet af Erik Grove-Nielsen

Kolofon

Administrator
Bo Fritzbøger
Fotograf
Erik Madsen
Fotograf
Ib Meinhardt
Fotograf
Jørgen F. Bak
Fotograf
Karen Margrethe Nielsen
Forfatter
Erik Grove-Nielsen
Forfatter
Karen Margrethe Nielsen

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner