• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

H.I. Bies Bryggeri

1841

Beskrivelse

Ølhunden glammede i Hobro

Brødrene Anton og Frederik Bie grundlagde H.I. Bies Bryggeri i Hobro i 1841. I 1846 blev virksomheden i Adelgade 26 overtaget af den tredje bror, Hans Jacob Bie. Bryggeriet er opkaldt efter ham. Ølfirmaet udviklede sig hastigt under hans ledelse frem til 1904 og i tiden efter, som var præget af industrialismens gennembrud. Hobros gamle hæderkronede bryggeri lukkede i 1980. Siden er hele komplekset blevet fredet for at bevare det gamle industrimiljø med gærkældre, vognporte, lagre, ishus, bryghus, have og privatbolig. I dag er der kunstmuseum i bryghuset.

Fra hvidtøl til guldøl

Øl fra familieforetagendet H.I. Bies Bryggeri var længe et af Hobros bedst kendte industriprodukter. Man startede produktionen udelukkende med hvidtøl. Snart blev der også brygget dobbeltøl og bitterøl på bryggeriet. Først i 1876 kom Fyrkat Borg Bryg og Hobbie Luxusøl på flkase. Disse bajerske øl blev senere kendte. De blev brygget, efter at brygger Bie havde været på kursus i de særlige metoder på Gammel Carlsberg hos J.C. Jacobsen. I 1966 kunne man på H.I. Bies Bryggeri fejre 125 årsdag. I den anledning kom en jubilæumspilsner på markedet. Denne guldøl blev brygget helt frem til 1980. Da drejede bryggeriet nøglen om, og et af Hobros industrieventyr var forbi.

Skrevet af Kathrine G. Bjerregaard

Bryggergården

Jeg er født i Hobro og boede i Adelgade 25, lige overfor Bies gård. Når vi skulle løbe på skøjter, hvad vi gjorde hver vinter, var det altid på Vesterfjord. Da den korteste vej var gennem Bies gård, var det altid den vej vi gik. Efter realeksamen kom jeg i lære som smed og maskinarbejder på Peder Bangs Maskinfabrik, som senere blev overtaget af svogeren Knud Falkenberg. Jeg var under øl-rationeringen 1942-47 nok byens mest populære smedelærling, ikke mindst fordi jeg altid kunne skaffe en Bies lager til mestersvenden Torben Betzer. Min søster Kaja Asmark (nu 91 år) var nemlig bogholderske på Bies Bryggeri og da hun ikke selv drak øl, havde hun altid overskud af sin personaletildeling, som hun opbevarede i et lille skab. Når jeg blev sendt efter øl, smuttede jeg lige indenfor på kontoret hos Kaja og fik en Bies lager. Venlig hilsen Harry Møller Nielsen E-mail: iciteknik@live.com

Skrevet af Harry Møller Nielsen

Lokalradio fra bryggeriet

I midten af 1980`erne blev der sendt lokalradio fra Bies bryggeri i Hobro(w). Radio Fjord havde adresse i den gamle lejlighed. Jeg var selv medarbejder på Radio Fjord. Nåh, ja...har da også lavet et program om H.I.Bies bryggeri (som dog blev sendt fra Mariager).

Skrevet af John Laursen

Kolofon

Administrator
Kathrine G. Bjerregaard
Fotograf
Arkiv
Fotograf
Dagbladet Himmerland
Fotograf
John Laursen
Fotograf
Skov- og Naturstyrelsen
Forfatter
Harry Møller Nielsen
Forfatter
John Laursen

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner