• Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Hareskovby

1906

Beskrivelse

Villaby på Slangerupbanen

Hareskovby er en lille villaby med cirka 3500 indbyggere og skov på to sider. Området var værløsebøndernes gamle overdrev. Det blev udstykket i 1794 og opdyrket i mindre landbrug. Udviklingen til villaby tog fart, da Slangerupbanen blev åbnet i 1906 med en station i Hareskov. Det blev nemt at pendle og hurtigt for hovedstadens søndagsfolk at tage i skoven. Enkelte forsøgte sig med at bygge herskabsvillaer, men projekterne slog fejl, da køberne udeblev. Hareskovby blev i stedet en mere beskeden parcelhusby og et sommerhusområde for middelstands- og arbejderfamilier. Helt til midten af 1950’erne var halvdelen af byens huse små træsommerhuse.

Det sidste sommerhus

I baghaven hos historikeren Finn Løkkegaard ligger byens sidste træsommerhus. Opført i 1938, senere ombygget, men i dag ført tilbage til sin oprindelige skikkelse. Finn og hans kone Tove flyttede til Hareskovby i 1961. Han beskriver byen dengang som karakteriseret ved en spredt bebyggelse med nogle få tidligere landbrugsejendomme, enkelte gamle villaer i historiske stilarter, og murermesterhuse, bungalows og træsommerhuse fra mellemkrigstiden. Først ved byggeboomet i 1960’erne og -70’erne ændrede byen radikalt karakter med typehusbyggeri. Senere kommer de mere individuelle villaer til og de ombyggede gamle huse med dobbeltcarporte. Hist og her er kernen i et hus dog stadig et gammelt sommerhus, som er skalmuret og udbygget til en pittoresk helårsbolig.

Skrevet af Ulla Rønberg

De nye villaer i Hareskovby

Mine forældre havde nogle venner Lise og Poul "i Hareskoven" som vi kaldte dem. Han var møllebygger og de have ca hvor Femvejen støder ud til Gammel Hareskovvej i slutningen af 1950'er bygget en meget avanceret villa, som på grund af det stærkt skrånende terræn var en villa i forskudt etage hvilket i Danmark var en ekstrem sjældenhed dengang. Huset var udstyret med alle de mest suffistikerede tekniske detaljer på badeværelser, køkken mm og en pragtfuld udsigt ned til en lille sø i baghaven. Der havde ligget et sommerhus tidligere; men det var da forlængst fjernet.

Skrevet af Bjarne Fredberg Knudsen

Kolofon

Administrator
Ulla Rønberg
Fotograf
fotograf ukendt
Forfatter
Bjarne Fredberg Knudsen
Forfatter
Ulla Rønberg

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner