• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Hesnæs

1400

Beskrivelse

Idyllisk fiskerleje

Hesnæs på Nordfalster er et lille fiskerleje kendt for sine stråbeklædte huse og den idylliske beliggenhed. Fiskerlejet nævnes første gang i midten af 1400-tallet i de skriftlige kilder. I 1700-tallet blev Hesnæs solgt til J. F. Classen. Han var grundlægger af stiftelsen Det Classenske Fideicommis, der drev velgørenhed og virksomhed. Han bruge blandt andet fiskerlejet som udskibningshavn for fødevarer, træ og trækul til sin produktion af ammunition og våben i Frederiksværk. I dag er Hesnæs udpeget som et af Falsters bevaringsværdige kulturmiljøer. Havnen benyttes stadig til lokalt fiskeri, og om sommeren er den også et populært mål for lystsejlere.

Arkitekttegnede fiskerhuse

Den store stormflod i 1872 oversvømmede Hesnæs og skyllede en del af fiskerlejets huse bort. Efter katastrofen besluttede Det Classenske Fideicommis at bygge på en ny måde. Derfor tegnede arkitekten Vilhelm Tvede samme år Danmarks første arkitekttegnede fiskerhus. Tegningen ”Fiskerhus i Hesnæs” blev brugt ved opførelsen af fire nye, næsten ens huse i fiskerlejet. Husene ligger der den dag i dag, og enhver, som kommer til Hesnæs, lægger mærke til deres særprægede lodrette stråbeklædninger. Beklædningen kommer ikke fra lokal byggeskik. De er en nyskabelse, som husene fik tilføjet omkring 1919 af arkitekten Gotfred Tvede, der var søn af Vilhelm Tvede.

Skrevet af Kasper Høhling Søsted

Barnefødt i Hesnæs

Jørgen Andersen født 21-7-1931 jeg er født i Hesnæs og boet der hele min barndom hvor min Far Viggo Andersen var havnefoged jeg har kun gode minder fra Hesnæs

Skrevet af Jørgen Andersen ( Lejre )

Kolofon

Administrator
Kasper Høhling Søsted
Fotograf
Annette Horn
Fotograf
Morten Jensen
Fotograf
Winnefred Eriksen, Museum Lolland-Falster
Forfatter
Jørgen Andersen ( Lejre )
Forfatter
Kasper Høhling Søsted

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner