• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Holger Petersens Fabrik på Tagensvej

1885

Beskrivelse

Fabrikken som familieform

På en lille stikvej til Tagensvej nummer 83-85 ligger et velbevaret industrianlæg fra 1883-85. På højre side ligger fabrikken og til venstre boligerne. Fabrikken hed Holger Petersens Fabrik. Den er et unikt dansk eksempel på en familistère. En familistère betyder et planlagt forsøg på at skabe en fælleshusholdning med arbejderne som familiemedlemmer og med fabriksejeren øverst i familiehierarkiet. Boligerne og de mange fælles faciliteter skulle sikre en stabil arbejdsstyrke. Det var også en effektiv måde at belønne de mest ihærdige arbejdere og funktionærer på.

Arbejdernes pater familias

Levede fabrikant Holger Petersen i dag, ville han blive opfattet som en særpræget og gammeldags mand. Han var højremand, datidens konservative. Petersen var medlem af Landstinget. Han opførte ikke bare en ordentlig og gennemtænkt fabrik, men også tilhørende arbejderboliger, nyttehaver, spisesal og bibliotek. Det var ikke kun, fordi han så fik erfarne og trofaste medarbejdere. Holger Petersen var en mand, der mente at vide, hvad der var bedst for de mænd, kvinder og børn, der arbejdede for ham. Derfor kunne han selv bedst sikre, at forholdene var i orden. Denne ideologiske overbevisning står i skarp kontrast til de på den tid fremstormende ideologier. Socialismen og liberalismen fremhævede henholdsvis statens og individets ansvar og sejrede i det lange løb.

Skrevet af Jacob Bjerring-Hansen

Historien om Holger Petersens Tekstilfabrik

En af Nørrebros fredede industribygninger er Holger Petersens Tekstilfabrik. I 1880'erne samlede Holger Petersen sine tekstilvirksomheder på Tagensvej nr. 85 C-F på Ydre Nørrebro. Den nye fabrik blev opført i årene 1883-92 med Johan Schrøder som arkitekt. Fabrikken bestod af en væveribygning, en farveribygning, et toetages kontorbygning samt en fabriksbygning i to etager. Fabrikken blev udvidet med en spinderibygning tegnet af Bernhart Ingemann i 1905. Holger Petersens Tekstilfabrik omfattede fabrikation af bånd, knapper, garn og tekstiler. Disse blev derefter solgt i Holger Petersens udsalg kaldet "Messen" i Købmagergade. I 1885 opførte Holger Petersen desuden boliger til sine arbejdere. Carl Thorning var arkitekt. Særligt ved disse boliger var de mange fællesfaciliteter til arbejderne som fælles spisesal, hvor de ugifte spiste til daglig, men hvor arbejderne også kunne samles eller holde fester. Desuden var der et lille bibliotek med udlån af aviser og bøger samt køkkenhaver til arbejderne. Tekstilfabrikken var et planlagt forsøg på at skabe en fælleshusholdning med arbejderne og ejer som en familie, kaldet familistère. Dette skulle sikre en stabil arbejdsstyrke samt var en måde at belønne de dygtigste medarbejdere på. De nyeste bygninger på fabrikken blev opført i 1950- og 60'erne. Produktionen på Holger Petersens Fabrik blev indstillet i 1966. Den ældste del af bygningskomplekset, inklusiv arbejderboligerne, blev fredet i 1990. Fredningen blev begrundet ved, at fabrikken var "et unikt dansk eksempel på en familistère." Farveribygningen er desuden en af de ældste bevarede shedtagsbygninger i Danmark. Shedtag har skiftevis stejle og jævnt skrånende tagflader og med vinduer som gav lys til arbejdet. Shedtage er meget egnede til produktions- og værkstedbygninger og har været et arkitektonisk ikon for industribygninger.

Skrevet af Anja Meier Sandreid

Kolofon

Administrator
Jacob Bjerring-Hansen
Fotograf
Filmtekniker Helle Hansen
Forfatter
Anja Meier Sandreid

Relaterede emner