• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Jenle

1906

Beskrivelse

Jeppe Aakjærs hjem

Jenle nær Skive var digteren Jeppe Aakjærs hjem. Han flyttede ind i den nybyggede gård som nygift i 1907. Han boede her til sin død i 1930. Fra Jenle er der en betagende udsigt over Lovns Bredning. Aakjær var optaget af naturen og bondelivet. Hans lyrik er en slags hverdagspoesi, som blandt andre Carl Nielsen har sat musik til. Aakjærs Jens Vejmand blev årets mest populære sang i 1905. Tidens kendte kunstnere var hyppige gæster på Jenle. Hver sommer samlede Jenlefesterne i tusindvis af folk til taler, sang og dans. Jeppe og Nanna Aakjær er begravet i bakkerne ved Jenle.

Karlen skal med til jul

Jeppe Aakjær var med egne ord ”en Kampens Mand, en Stridens Mand”. Der var store sociale skel på landet, og han arbejdede ivrigt for bedre forhold for underklassen. ”Vis mig et karlekammer, som ikke er farlig for den menneskelige sundhed,” skrev han i 1890. Han tog fat i husbondens tugtelsesret: ”Ingen behersker sin klan med større uindskrænkethed end den danske bonde”. I julen 1909 opfordrede han til at byde karlen med til julegilderne. ”En karl som sad med ved gildesbordet, ville man også hjemme behandle som sin ligemand - skranker og standståbeligheder ville falde med et ryk.” Romanen ”Vredens Børn – et Tyendes Saga” fra 1904 skabte voldsom debat, men først i 1921 sikrede medhjælperloven tjenestefolkets rettigheder og regler for kost og logi.

Skrevet af Gudrun Gormsen

Jenlefest 2013

Den 1. søndag i august har der i mange år været holdt Jenlefest på plænerne foran bygningerne. I år i sol med et par rappe byger og mange hundrede gæster. Aakjærselskabet, som står bag denne og andre aktiviteter på "Jenle", udgiver en strøm af bøger og musik med tilknytning til Jeppe Aakjær, og er Danmarks største litteraturselskab. Denne dag var der over 100 nye tilmeldinger. "Bondens Søn" er netop blevet genudgivet og udleveredes ved tilmeldingen. Aakjærs første roman kaster et godt lys over de kræfter, der drev ham. Vi sang selvfølgelig efter det udleverede, altid interessante blad, med billeder og baggrundsstof. Dagens program var berigende og bredt med Georg Metz og Nis Boesdal som henholdsvis politisk og kulturel taler, og de musikalske indslag leverede Michala Petri og Lars Hannibal og senere Peter Abrahamsen med Band. Frivillige sørgede for dejligt bagværk til kaffe /te/ kakao. Jeg kan anbefale Knud Peder Jensens biografi: "Jeppe Aakjær" før et besøg eller før læsning af Aakjærs værker. Nanna Aakjær var uddannet billedskærer i Sverige, og hendes kunnen og farveglæde præger hele hjemmet. Også møllen udsmykkede Nanna og indrettede et værelse i møllehatten til deres nære digterven, Thøger Larsen. I 1908 holdt hun kvindevalgretsmøde på Jenle, en stor succes og begyndelsen til Jenlefesterne (1910). Det er muligt at gå en rundtur ud til urnegraven for parret i skoven, langs fjorden og op til den statue af Aakjær ved Nordskoven, som Elisabeth Zeuthen skabte og skænkede i 2011. Ved Salling efterskole sidder en skulptur af Aakjær af Misja Rasmussen Kristoffersen fra 2009. Også i museets forskellige afdelinger er der meget at fordybe sig i. Området er handicapvenligt. Man kan ansøge om at bo i en studielejlighed med udsigt til sejlende arker - på fjorden og oppe i himmelrummet. At Aakjær i 1917 var indstillet til Nobels Litteraturpris kan lige nævnes.

Skrevet af inger omø steen-hansen

Kolofon

Administrator
Gudrun Gormsen
Fotograf
Erik Einar Holms Tegnestue
Fotograf
Inger Omø Steen-Hansen
Fotograf
Ketty Østergaard Madsen
Forfatter
Gudrun Gormsen
Forfatter
inger omø steen-hansen

Relaterede emner