• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Jungshoved

1100

Beskrivelse

Kongens forsvar på Sydsjælland

Kongeborgen Jungshoved er nævnt i Kong Valdemars Jordebog fra 1231, og den tilhørende kirke er fra samme periode. Antageligt blev borgen opført allerede i 1100-tallet som en del af Kong Valdemar den Stores kystforsvar mod venderne. Borgen ligger strategisk placeret ved mundingen af Skibbinge Nor. Muligvis har Jungshoved også haft del i kongens kontrol med sildemarkedet på Falsterbo. Efter Svenskekrigen i 1600-tallet lå borgen i ruiner. De sidste bygninger blev fjernet i 1700-tallet og bygningsmaterialerne genbrugt i barakker og stalde til Prins Jørgens Palæ i Vordingborg.

Gøngehøvdingens guerillakrig

Forfatteren Carit Etlar har udødeliggjort Jungshoved i romanen Gøngehøvdingen fra 1853. Området er omdrejningspunkt for fortællingens handling. Romanen er inspireret af Svend Poulsen Gønge og hans snaphaner, der var særdeles aktive i det sydsjællandske under Svenskekrigen 1658-60. De førte guerillakrig mod svenskerne og havde skjulested på øen Nyord skråt over for Jungshoved. Svend Poulsen og hans mænd blev allerede hyldet lokalt i samtiden. Gøngehøvdingen og hans tro væbner lever videre i navne på egnen, i lokalhistorie og i kunst. Egnen finder stadig anledninger til at fejre Svend Povlsen Gønge og hans folk. Vordingborg Kommune fejrer i 2010 Svend Gønges 400 års fødselsdag med pomp og pragt.

Skrevet af Dorthe Wille-Jørgensen

Betagende poesi, besøg til Sankt Hans

Et helt betagende sted at fejre Sankt Hans aften. Her er uendeligt smukt med vand til alle sider og Jungshoved Kirke placeret som en sidste bastion lige ved siden af. Svaner, siv, en lille havn, og lavt vand som man trygt kan sende børnene ud at bade i, mens man indtager mad, god vin og kaffe på en lun sommeraften. Sankt Hans aften er her bål og sommeren igennem løber en fåreflok rundt og gør, at man skal passe på, hvor man placerer fødderne. Det siges på Jungshoved, at der ikke er mange huse fra perioden, der ikke har et par mursten i sig fra kongeborgen. Om det er sandt ved jeg ikke...

Skrevet af Nana Lykke

Kolofon

Administrator
Dorthe Wille-Jørgensen
Fotograf
Leif Plith lauritsen, Guldborgsund Museum
Fotograf
museerne.dk
Forfatter
Dorthe Wille-Jørgensen
Forfatter
Nana Lykke

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner