• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Københavns Rådhus

1903

Beskrivelse

Fra Siena til Rådhuspladsen

Københavns Rådhus blev bygget 1892-1905, men allerede i 1888 havde Martin Nyrup lavet de første skitser til rådhuset. Bystyret havde besluttet at lægge byens nye rådhus på det netop sløjfede voldanlæg ved Vesterport. Ved arkitektkonkurrencen brød Nyrup med tidens byggeskik og foreslog en bygning inspireret af rådhuset i Siena. Det skulle være muntert og værdigt, men ikke aristokratisk. Rådhuset kaldes billedborgen på grund af den omfattende indendørs dekoration med blandt andet træskærerarbejder og fresker. Mange steder på vægge og lamper ses forkortelsen SEBSB. Det står for Så Er By Som Borger, der var Martin Nyrups motto.

Byens eget panorama

Københavns Rådhus er et spændende mix af norditaliensk arkitektur og nordisk historicisme. Over alt finder man fresker, ornamenter, glasmosaikker og møbler som illustrerer byens historie. I den centrale rådhushal beretter en lang frise om hovedlinjerne i byens historiske udvikling fra Absalons grundlæggelse af Havn til åbningen af det ny rådhus. Borgertrappen er dekoreret med historiske fresker og panoramaer over byen - et af byen set fra søsiden 1611 og et af byen set fra landsiden 1587. Københavns Rådhus kom også til at indeholde både et stadsarkiv og et museum. Det sidste på Nyrups egen regning, da ingen tidligere havde overvejet denne mulighed.

Skrevet af Jan Möllerström

Klokkerne i Københavns Rådhustårn

Klokkerne i Københavns Rådhustårn kan både ses og høres, hvis man er så heldig at befinde sig på Rådhuspladsen, når kvartér­slagene lyder. Og på udvalgte tidspunkter kan klokkerne høres over hele landet. Hver dag kl. 12 ud­sender Danmarks Radio nemlig Rådhusklok­kernes karakteristiske lille "vægtersang", og nytårs­af­ten kl. 24 lytter de fleste dan­skere med andægtighed til klokkespillets ind­ledende toner. Det nye år er begyndt. I vore dage findes der en række store klokkespil rundt om i landet, og der skrives musik direkte for dette instrument, ofte kombineret med blæseinstrumenter og kor. Men klokkespillet på Københavns Rådhus er stadig det første i hovedstaden i nyere tid og samtidig det mest kendte i Danmark.

Skrevet af Kristoffer Brinch Kjeldby

Kolofon

Administrator
Jan Möllerström
Fotograf
Casper J
Forfatter
Jan Möllerström
Forfatter
Kristoffer Brinch Kjeldby

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner