• Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Kastrup Lufthavn

1930

Beskrivelse

Nordeuropas største lufthavn

Kastrup Lufthavn blev taget i brug i 1925. Lufthavnen havde betonstartbaner, terminal og hangarer. Allerede i 1930’erne var Kastrup Nordeuropas største lufthavn. Der blev bygget en ny funkis-terminal tegnet af arkitekten Vilhelm Lauritzen i årene 1936-39. Efter krigen indgik de skandinaviske lande i et samarbejde om passagerruter i flyselskabet SAS. Den internationale flytrafik voksede hurtigt, og SAS stod i 1955 over for at anskaffe jetpassagerfly. Derfor besluttede selskabet at udvide lufthavnsarealet og bygge den ny terminal, som kunne indvies i 1960. I 1998 blev Terminal 3 taget i brug. Den er forbundet med en jernbanestation, metroen og et hotel.

Flytteplaner blev ramt af krise

Kastrup Lufthavn har næsten fra sin fødsel været i pladsproblemer. I 1958 var man i gang med at bygge den nye udenrigsterminal. Prognoserne for flytrafikken talte om stor fremgang for rute- og chartertrafikken. Beboerne nær lufthavnen klagede over jetflyenes støj. Allerede i 1956 blev det foreslået at bygge en lufthavn på Saltholm ude i Øresund. Ideen var, at Saltholm skulle forbindes med en bro til Malmø og København. Men politikerne tøvede i to årtier, og i 1978 fik den økonomiske krise regeringen til at stille projektet i bero. Så lufthavnen blev på Amager og blev udbygget dér. I 1998 blev Terminal 3 kaldet Papirflyveren indviet.

Skrevet af Steffen Elmer Jørgensen

Flyspotting i funkisterminalen

Da jeg som barn i 1940erne boede på Sundby Hospital var det en yndet søndagsfornøjelse for mine forældre og os børn at tage ud til Kastrup Lufthavn. Her beundrede vi den smukke nye lufthavn og den dejlige restaurant, som lå i Vilhelm Lauritzens smukke terminal, hvor vi altid fik varm chokolade og boller. Højdepunktet var dog at stå ude i det fri på den lange bro, som stak ud fra bygningen, hvorfra man kunne se både små og store flyvemaskiner lette og lande. Det var på det tidspunkt så relativt nyt, at man kunne stå i timevis og beundre disse tekniske vidundere. I dag benytter mange folk Flyvergrillen forenden af Amager Landevej til samme fornøjelse, nemlig at se fly lande og flyve af sted.

Skrevet af Gerda Thune Andersen

Kolofon

Administrator
Steffen Elmer Jørgensen
Fotograf
COWI
Forfatter
Gerda Thune Andersen

Relaterede emner