• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Kong Asgers Høj

-3250

Beskrivelse

Byggeboomets store jættestue

Højt i terrænet på Møn troner Kong Asgers Høj. Det er en af landets største jættestuer med et 10 meter langt kammer. Højen har en lang indgang fra østsiden, der tydeligt ses fra vejen. Kong Asgers Høj blev gravet ud i 1839 af Gustav C. Hage, der var købmand i Stege. Han fandt nogle flintredskaber og lerkar. Der blev i gennemsnit opført en storstensgrav om året i området over en periode på 300-400 år. Der har ikke været langt mellem byggepladserne i de år, byggeboomet stod på.

Skattejæger blev skuffet

"Vi var heldige nok til straks at finde indgangen der er imod syd, men det kostede meget arbejde at udgrave den faste ler, den næsten helt var fyldt med. Inde i stuen var omtrent ½ alen tykt lag løs tør sand eller aske og deri havde jeg ventet et rigt fund, men blev desværre skuffet". Det skriver købmand Hage i 1839 til Nationalmuseet. Der var kun ganske få oldsager i jættestuen. En smuk stridsøkse af bjergart, enkelte flintredskaber og smuldrede rester af skeletdele. Glæden ved at træde ind i et rum, hvor tiden har stået stille i 5000 år, har man dog ikke kunne tage fra den gamle skattejæger og amatørarkæolog.

Skrevet af Svend Illum Hansen

Tiden stod stille

Da mine børn var små i slutningen af 1980'erne var vi flere år i træk på ferie på Møn. Og turen gik næsten helt rituelt til Kong Agers Høj.... Det var altid spændende at kravle ind i højen og prøve om man kunne se noget der inde blot ved hjælp af de medbragte tændstikker, men det var et af feriens højdepunkter at ligge oppe på højen og se ud over Ulvsund. Et år følte vi næsten at tiden var gået i stå for 1000 år siden - i det øjeblik vi havde fået lagt os tilrette i græsset kom der et vikingeskib sejlende forbi nede i sundet - det var stort!!

Skrevet af Lis Thavlov

Kolofon

Administrator
Svend Illum Hansen
Fotograf
Kira Ursem
Fotograf
Lars Bjarke Christensen
Forfatter
Lis Thavlov

Relaterede emner