• Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Kulturhuset Randers

1969

Beskrivelse

Det brutale kulturhus

Ved Østervold midt i Randers ligger Kulturhuset, som blev indviet i 1969. Huset, der er blevet betegnet som et hovedværk i dansk brutalisme, er tegnet af arkitekten Flemming Lassen. Kulturhuset rummer i dag – som ved indvielsen – tre af Randers’ store, etablerede kulturinstitutioner: Randers Bibliotek, Randers Kunstmuseum og Kulturhistorisk Museum Randers med Randers Lokalhistoriske Arkiv. Hertil kommer en række møde- og undervisningslokaler og en stor foredragssal. Med gratis adgang til de tre kulturinstitutioner og mere end 600.000 gæster årligt er Kulturhuset det mest besøgte hus i Randers.

Kulturbeton

Den skeptiske lokalbefolkning i Randers kaldte Kulturhuset en kulturel sænkekasse, da det store betonhus blev sænket ned på en grund lige i centrum af Randers i 1969. Men med bygningen af Kulturhuset, var Randers den første by i Danmark, som fik virkeliggjort de idéer om kulturcentre – som den moderne udgave af forsamlingshusene – som havde beskæftiget skiftende kulturministre siden begyndelsen af årtiet. Inspirationen kom fra Frankrig, hvor idéen var, at kulturcentrene skulle danne ramme om folks beskæftigelse med litteratur, billedkunst, teater, film og fritidsundervisning. Oprindelig var der også tanker om at udbygge Kulturhuset i Randers med en teatersal og en koncertsal, men det skete aldrig.

Skrevet af Jørgen Smidt-Jensen

Indvielsen af Kulturhuset

Da Kulturhuset blev indviet af kulturminister Kristen Helveg Petersen i 1969 var der lidt skår i glæden hos det stolte byråd fordi springvandet i atriumgården var farvet rødt. Selvom man havde opdaget "udåden" allerede om morgenen og sat et par kommunale folk til at rense hele bassinet, glemte de det vand der stod i pumpen, så dan man få minutter før åbningen igen lukkede op for vandet, var der nok farvestof til at hele springvandet igen stod med den flotteste farve. Nu så mange år efter, kan man vel godt tilstå, at man havde en finger med i spillet. Måske var det den første spæde manifestation af 68-oprøret i Randers.

Skrevet af Lars Kærulf Møller

Kolofon

Administrator
Jørgen Smidt-Jensen
Fotograf
Hans Grunds
Forfatter
Jørgen Smidt-Jensen
Forfatter
Lars Kærulf Møller

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner