• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Kvindernes Bygning

1935

Beskrivelse

Et centrum for kvinder

Kvindernes Bygning blev opført 1935. Bygningen ligger midt i København i Niels Hemmingsens Gade 8-10. Huset er opført i jernbeton og tegnet i funktionalistisk stil af den kvindelige arkitekt Ragna Grubb. Da Ragna Grubb vandt konkurrencen om Kvindernes Bygning, lavede hun som en af de første kvindelige arkitekter sin egen tegnestue. Oprindeligt indeholdt bygningen foredrags- og festsale, restaurant, butikker og lejemål til kvindelige foreninger. I dag er bygningen kontorbygning med butikker i stuen og jazzklub i kælderen. Der er stadig arbejdsrum til kvindelige forskere i bygningen.

Emma Gad ville samle kvinderne

I foyeren hænger en tavle: ”Emma Gad f. Halkier udkastede 1895 Tanken om Kvindernes Bygning og iværksatte Indsamlinger”. Emma Gad er berømt for bogen Takt og tone. Hun var en af initiativtagerne til foreningen Kvindernes Bygning, der skulle oprette et ”nyt og blivende Centrum for den kvindelige Virken.” Gad sørgede for, at der blev afholdt lotterier og orkidéudstillinger, designet platter og mærkater. Der blev holdt foredrag, lavet lobbyarbejde og skrevet artikler. Projektet var undervejs i mange år, mens samfundet ændrede sig dramatisk. Det førte til nye krav til huset. For eksempel blev planen fornyet, så huset fik boliger for enlige kvinder, gæstehjem for tilrejsende kvinder fra provinsen, lægeklinik med kvindelige læger og ”gratis læsestue for Arbejdersker”.

Skrevet af Johan Møhlenfeldt

Kvindernes Bygning

Bygningen bringer erindringer frem på nethinden. Mine forældre var begge aktive i KL (Københavns Lærerforening). Min far var formand fra 1970 - 1976. Oprindeligt bestod der foreninger. En for de kvindelige lærere og en for de mandlige. Og mange af mændene var mod en sammenslutning, fordi kvinderne fik mindre løn. Og sådan skulle det helst blive ved med at være. Men tilbage i 60'erne var et af årets højdepunkter KK's bal for lærerfamilierne i Kvindernes Bygning. Og de omtalte festsale husker jeg som meget store.

Skrevet af Peter Hottenroth

Kolofon

Administrator
Johan Møhlenfeldt
Fotograf
K
Forfatter
Johan Møhlenfeldt
Forfatter
Peter Hottenroth

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner