• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Madsebakke

-1100

Beskrivelse

3000 år gamle stentegninger

Madsebakke mellem Allinge og Sandvig er Danmarks største helleristningsfelt. På en skrånende klippe findes 14 skibsbilleder, fem hjulkors, fem fodfigurer og mange skåltegn. Ud fra skibenes form kan man datere helleristningerne til den yngre bronzealder, 1100-500 år f.Kr. I slutningen af 1800-tallet blev to lignende felter i nærheden ødelagt ved stenbrydning, og man kan stadig se hullerne efter de små stenbrud. I nabolaget, blandt andet på højdedraget Hammersholm sydvest for Madsebakke, er der flere felter med skibsbilleder.

Hellig klippe

Udgravninger fra 2003-2005 viser, at der var aktivitet på Madsebakke helt fra bondestenalderen, ca. 3500 år f.Kr. frem til den yngre jernalder, cirka 500 år e.Kr. Igennem tiderne satte mennesket mere og mere præg på den hellige klippe. En stor firkantet fordybning i klippen blev i stenalderen og bronzealderen fyldt op med lerkarskår, brændt ler og sten. En større afsats blev dækket med sten, så klippen kom til at ligne en menneskeskabt høj. Spor af stolper viser, at der i den yngre bronzealder har stået et hegn foran helleristningen, som lukkede det hellige område af. Der findes også kogegruber med måltidsrester fra samme tid. Øverst på klippen er der fundet brandgrave og et hus fra jernalderen.

Skrevet af Flemming Kaul

Helleristningernes Myto-Kosmologiske betydning.

For at forstå Helleristningernes betydning, må man sætte sig ind i vore forfædre og formødres liv og den måde de sansede og opfattede deres verdensbillede. De mytologiske fortællinger er baseret på både fysiske observationer af dagens og årets gang og mange symboler er afstedkommet via spirituelle oplevelser der er intuitivt sansede i både drømme og visioner ud af kroppen, såkaldte Shamanrejser. - Man kan faktisk godt sige at helleristningsfeltet på Madsebakke er en kalender som indeholder både observationer fra dagens og nattens kosmologiske forhold idet Solen, Månen, Stjerner, Stjernebilleder indgår i det samlede fund af symboler. Dertil kommer en observation der omhandler selve Mælkevejens udseende på nattehimlen. Mælkevejen er mytologisk forbundet med de mytologiske fortællinger om gigantiske guddomme eller dyr som indgår i den mytologiske fortælling om Skabelsen. Det er især denne fortælling om Skabelsen hvor vores forfædre/formødre har fået spirituelle visioner om skabelsen i vores galakse, Mælkevejen. - En sådan intuitiv overbringelse af kosmologisk viden indeholder en Kosmologisk/Cyklisk opfattelse af Verdensbilledet som står i stik modsætning til den moderne kosmologiske videnskab der opfatter de kosmologiske bevægelser lineært, men man kan sagtens sammenligne den moderne kosmologiske videnskab med de mytologiske fortællinger og dermed opnå en fuldgyldig bekræftelse af de gamle fortællinger. - På mine hjemmesider http://www.native-science.dk og http://www.cosmology-unified.dk kan interesserede læse om mange Myto-Kosmologiske forhold der bekræfter hinanden. (Siderne findes også med engelsk tekst på http://www.native-science.net og http://www.cosmology-unified.net)

Skrevet af Ivar Nielsen

Kolofon

Administrator
Flemming Kaul
Forfatter
Ivar Nielsen

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner