• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Magasin du Nord

1868

Beskrivelse

Pariser-shopping på Kongens Nytorv

Magasin du Nords senere stiftere, Theodor Wessel og Emil Vett, åbnede i 1868 en tekstilforretning i Århus. Få år senere udvidede de med en filial på Kongens Nytorv i København. Forretningen i hovedstaden gik så godt, at de i 1894 kunne slå dørene op i en ny, pompøs bygning indrettet som stormagasin efter fransk forbillede. Magasin du Nord havde egne fabrikker og nåede op på 98 filialer i 1908. I efterkrigstiden koncentrerede Magasin sig om stormagasinerne i de større byer og udvidede i flere omgange komplekset på Kongens Nytorv.

Købelystens tempel

En journalist fra det bedsteborgerlige ugeblad Illustreret Tidende besøgte i 1896 den nye bygning på Kongens Nytorv. Han var ved at gå bag over af beundring, da han trådte ind i stormagasinet: ”Et Øjeblik stod man blændet og overvældet. Hallen strakte sig foran en, høj og vid, med sine Gallerier og brede Trapper, sine Tæpper og Drapperier langs Ballustrader og Søjler, sine Diske, Borde, Montrer og smagfulde Opstillinger af de mest heterogene Genstrande, og mellem det hele, oppe og nede, et Mylr af Mennesker, der glade og ivrige trængte sig om Udsalgsstederne for at faa deres Købelyst tilfredsstillet.” Magasin forsøgte med et bredt udvalgt både at tiltrække ”Millionærdøtre” og ”Smaakårsfolk”. Fattige måtte nøjes med at drømme, mens de gloede på vinduer.

Skrevet af Jens Toftgaard

Elevatorerne ført af piccolo

Det mest fantastiske ved Magasin var de to store elevatorer. De kunne rumme mindst 12 personer ad gangen og blev ført af en lille piccolo i fin uniform og med en fiks lille ”kagedåse” på hovedet. Elevatoren var udført i glas og det smukkeste skønvirke smedejernsarbejde. De kørte op og ned frit i det store rum, så man på vejen op kunne se ud over alle herlighederne fra den svimlende højde. Et sådant mirakel havde man aldrig set i København før, og vi børn skulle have mindst 10 ture op og ned før det lykkedes min mor at vriste os væk.

Skrevet af Gerda Thune Andersen

H. C. Andersen har boet i Magasin du Nord

H. C. Andersen har boet i Magasin du Nord Det er ganske vist! Han har boet på et kvistværelse i Vingårdsstræde 6, København K. Her ligger Magasin du Nord i dag. Hvis man ønsker at se værelset, skal man op i Magasin du Nord på 3. sal (anvend hovedindgangen fra Kongens Nytorv). Det kan måske være lidt svært at finde. Det er ikke skiltet helt tydeligt. Men ekspedienterne er flinke til at vise vej, når man spørger. Se: http://goderejsefiduser.dk/?page_id=1555

Skrevet af Niels Danstrup

Kolofon

Administrator
Jens Toftgaard
Fotograf
Niels Danstrup
Forfatter
Gerda Thune Andersen
Forfatter
Niels Danstrup

Relaterede emner