• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Mariager Kloster

1446

Beskrivelse

Nonner og munke i samme kloster

Mariager Kloster var i middelalderen beboet af nonner og munke fra Birgittinerordenen. Det blev oprettet i 1446 på initiativ af bispen fra Århus. Kirken stod færdig omkring 1480, og den var en af landets største. Gennem jordgaver fra adelen blev klosteret hurtigt den største godsejer i Nordøstjylland. Efter Reformationen blev klosteret endeligt lukket i 1588, og klosterkirken blev derefter omdannet til Mariagers sognekirke. Kirkens østdel, samt resten af klosteranlægget blev revet ned i 1700- og 1800-tallet, på nær en bygning syd for kirken, der nu fungerer som dommerkontor.

Nordens egen klosterorden

Middelalderens klosterordener kom som regel til Norden sydfra, men i 1300-tallet fik Norden sin egen orden, som blev stiftet af den svenske adelsfrue Birgitta af Vadstena. Birgitta mente, at klostrene var blevet for slappe, og mange blev begejstrede for hendes nye strengere klostertanker. I Danmark blev der oprettet to birgittinerklostre, der hvor Maribo og Mariager ligger i dag. Byerne opstod omkring klostrene, og de er begge opkaldt efter jomfru Maria. Selvom de nye birgittinerklostre var meget strenge, afveg de fra de fleste samtidige klostre ved både at have nonner og munke. De levede dog skarpt adskilt i bygninger på hver sin side af kirken, og det var nonnerne, der var i centrum. De arbejdede blandt andet med afskrivning af bøger.

Skrevet af Johnny Grandjean Gøgsig Jakobsen

Birgitta fik en fest i Peterskirken

Birgittinerordenen blev stiftet i 1370 af den hellige Birgitta. Birgitta tilhørte den svenske højadel og var en karismatisk personlighed, der gennem sit liv fik stor betydning ikke kun for den katolske kirke, men også for det politiske magtspil i Norden. Birgitta døde i 1373. Gennem sine åbenbaringer, hvor hun opfattede sig selv som et talerør for Kristus, blandede hun sig på højeste plan i tidens politiske spørgsmål. Som noget nyt optog Birgittinerordenen både nonner og munke, men kønnene levede strengt adskilt. Dronning Margrete den Første af Danmark erobrede Sverige, og hun forstod med stor dygtighed at udnytte Birgittinerordenens popularitet. Dronningen gik f.eks. aktivt ind i bestræbelserne på at få den hellige Birgitta kåret til helgen. Det lykkedes i 1391, hvor helgenkåringen blev fejret med en stor kirkefest i Peterskirken i Rom. Nogle år senere blev dronning Margrete selv optaget som en slags lægsøster i ordenen, og i sine sidste år arbejdede hun ivrigt på oprettelsen af et nyt Birgittinerkloster i Maribo. Byens navn betyder Marias bolig. I 1416 var byggeriet i fuld gang, og samme år blev munke og nonner fra Vadstena sendt til Maribo for at organisere det nye kloster.

Skrevet af Vivian Etting

DER SKETE ET MORD I MARIAGER KLOSTER

Det er kun fordi generalkofessor Anders Thomsen i 1494 får kvababbelser over at have brudt en af birgittinerordenens strenge bestemmelser, at vi kender til det mord, der var blevet begået i Mariager kloster. Anders Thomsens brøde bestod i, at han havde forladt klausuren for at vandre ud for at se henrettelsen af en kvinde, der havde kvalt en ung pige. Dette er i øvrigt det eneste der oplyses om morder og offer og årsagen til mordet. Det må antages, at morder og offer enten har været jomfruer i klostret eller måske mere sandsynligt har de begge været ansat personale i klostrets husholdning. Da en birgittiner kun måtte forlade sit kloster, hvis det drejede sig om at rejse ud for at starte et nyt kloster et andet sted, var Thomsens brøde så alvorlig, at sagen måtte hele vejen ned omkring de kirkejuridiske myndigheder i Rom. Kardinalen af Alexandria kunne dog se det menneskelige aspekt i sagen, og Anders Thomsen fik tilgivelse og kunne atter genindtræde som leder af munkenes forsamling i Mariager kloster d.30. januar 1495.

Skrevet af per sloth carlsen

Kolofon

Administrator
Johnny Grandjean Gøgsig Jakobsen
Fotograf
Bendt Friis
Fotograf
Biblioteca Apostolica Vaticane
Fotograf
Per Sloth Carlsen
Fotograf
Per Sloth Carlsen, foto og tegning
Fotograf
Tegning Leif Høgh og Per Sloth Carlsen
Fotograf
tegning Leif Høgh og Per Sloth Carlsen
Forfatter
Vivian Etting
Forfatter
per sloth carlsen

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner