• Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Nykøbing Sjælland Sindsygehospital

1915

Beskrivelse

De sindssyge bag skoven

Nykøbing Sjælland Sindssygehospital åbnede i november 1915. Fra den herregårdslignende hovedbygning blev patienterne vist videre til deres afdelinger. Alle afdelingsbygningerne var gulkalkede og omgivet af haver. Det var helt bevidst, at der ikke var mure eller høje hegn omkring afdelingerne. Hospitalet lå spredt ud på et 85 tønder stort område syd for Nykøbing by bag Grønnehave Skov. Arkitekten Kristoffer Nyrop Warming modtog Eckersberg Medaljen for byggeriet. Warming havde opført det efter Bedre Byggeskik-principperne. I 1918 åbnede Sikringsanstalten for kriminelle sindssyge som del af ”den gule by bag skoven”.

Mandsopdækning i stedet for spændetrøjer

Et halvt år før det nye sindssygehospital i Nykøbing Sjælland åbnede, skrev den kommende overlæge Frode Krarup om sine principper for sindssygepleje i ”Tidsskrift for Sygepleje”. Meningen med sindssygebehandlingen var at beskytte det syge organ, hjernen. Patienten skulle derfor have ro og hvile i flere måneder og helst sengeliggende. Meget urolige patienter fik beroligende terapi i form af langvarige tempererede bade. De lange bade kunne tage adskillige timer, i nogle tilfælde hele dagen, måske natten med. Derfor var patienterne også nødt til at spise i badet. Der skulle et stort og veluddannet plejepersonale til at gennemføre behandlingerne, for patienterne skulle konstant være under opsyn. ”Det levende værn” forebyggede, at de syge blev så urolige, at de måtte i spændetrøje eller isoleres i en celle.

Skrevet af Inger-Marie Børgesen

Kolofon

Administrator
Inger-Marie Børgesen
Fotograf
Dansk Sygeplejehistorisk museum

Relaterede emner