• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Odder Rådhus

1972

Beskrivelse

Det brutale rådhus

Odder Rådhus er opført 1972 og senere udvidet i 1980. Bygningen er tegnet af det århusianske arkitektfirma Friis og Moltke. Stilen er brutalisme, som er karakteriseret ved en rustik og meget synlig anvendelse af beton og mursten med overdimensionerede detaljer som gelændere og håndtag. Rådhuset er en del af den bølge af nybyggeri, der fulgte i kølvandet på Danmarks største kommunalreform i 1970. Her blev antallet af kommuner reduceret fra 1386 til 275 og antallet af amter fra 25 til 14. Sammenlægningerne skabte behov for større administrationsbygninger, og byggeriet af nye rådhuse og amtsgårde nærmest eksploderede i årene efter.

Da demokratiet kom ind i byggeriet

Efter kommunalreformen i 1970 gør mange af de nye rådhuse op med billedet af det offentlige som formynder. Rådhusene skulle i stedet spejle tidens idealer om demokrati i øjenhøjde. De offentlige bygninger skulle ikke længere være forbeholdt politikere og embedsmænd. Odder Rådhus har derfor ingen monumental hovedindgang, men to sideordnede indgange. Indgangene er symbolsk underspillede og er faktisk kun åbninger i facaden. Én indgang er ligefrem i niveau under parkeringspladsen. Rådhuset fremstår ikke som en bygning, der hæver sig over borgerne, men søger at ophæve adskillelsen mellem borger og myndighed. I forhallen er betjeningsskrankerne rykket ud i rummet og danner en ‘kontaktzone’ mellem borgerne og personalet. Som noget særligt kan man fra forhallen se ind i rådhusets kontorer, så borgerne kan følge personalets arbejde.

Skrevet af Simon Ostenfeld Pedersen

Unikt og meget spændende

Et helt fantastisk byggeri. Når man kommer kørende ind i Odder fra nord mod centrum, ligger Odder Rådhus der som et rumskib fra en anden dimension. Første gang jeg så det, vidste jeg ikke at det var Odder Rådhus, og min hjerne knagede med at forstå det dér besynderlige byggeri. Bizart, fremmedartet, underligt og med sin helt egen æstetik. Det var meget inspirerende og jeg kan kun anbefale alle der kommer til Odder lige at kikke lidt på rådhuset. Det er alle pengene værd, for det koster ikke noget. Og man behøver ikke synes det er smukt, det er bare vildt inspirerende og anderledes.

Skrevet af Lasse Enevoldsen

Kolofon

Administrator
Simon Ostenfeld Pedersen
Fotograf
B
Fotograf
Odder Kommune
Forfatter
Lasse Enevoldsen

Relaterede emner